(179)

Tallinnan terminaattori: Olev Annuksen tarina

audioboek en e-book


Suomalaisen kehonrakennuksen maailmanmestarin uskomaton tarina

Sami Lotila kertoo Olev Annuksen, suomalaisen kehonrakennuksen maailmanmestarin, elÀmÀntarinan kirjassa Tallinnan terminaattori.

Virolaissyntyisen mutta Suomessa jo kohta 40 vuotta asuneen Olev Annuksen elÀmÀntarina hakee vertaistaan. Siihen mahtuu litrakaupalla hikeÀ, verta ja kyyneliÀ sekÀ epÀinhimillinen mÀÀrÀ suuria uhrauksia, joiden ansiosta vaatimattomien lÀhtökohtien mies ponnisti maailmanmaineeseen.

Olev Annus oli nuoruudessaan puna-armeijan Spetsnaz-erikoisjoukkojen jÀsen, todellinen tappokone, mutta myös Neuvostoliiton paras kehonrakentaja. Virallisesti kehonrakennus oli Neuvostoliitossa kielletty ja Olev joutuikin usein hankaluuksiin KGB:n kanssa.

Olev halusi kansainvÀlisille kilpa-areenoille. TÀhÀn tarjoutui mahdollisuus 1980-luvun alussa, kun hÀnen onnistui muuttaa Suomeen. SiitÀ alkoi Olevin nousu kohti maailman terÀvintÀ kehonrakennushuippua, jonka hÀn saavutti 1987 voittamalla ammattilaisten maailmanmestaruuden. Huipulla hÀn tutustui moniin kehonrakennuksen suuruuksiin kuten myös lajin legendaan Arnold Schwarzeneggeriin.

MenestyksestÀ huolimatta vÀkivalta seurasi Olevia Tallinnasta sinne, minne hÀn aina menikin. VÀkivaltainen kohtaaminen pÀÀtti myös hÀnen kehonrakennusuransa. Olevin tarina on tÀynnÀ suuria voittoja, mutta myös suuria uhrauksia, pettymyksiÀ ja vainoa.

Sami Lotila (s. 1965) on entinen Hymyn pÀÀtoimittaja ja nykyinen vapaa toimittaja. HÀn toimii usean suomalaislehden Viron-kirjeenvaihtajana. Lotila on kirjoittanut kymmenkunta kirjaa, muun muassa kehonrakentaja Olev Annuksesta kertovan elÀmÀkerran Tallinnan terminaattori (2020). Viimeisin teos on kevÀÀllÀ 2022 ilmestynyt PornotÀhti Cindy Sun.


Verteller: Jani Karvinen
Duurtijd: