(0)

Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat : Ranskan apu Suomelle 1939-1940

e-book


Suomi ei taistellut talvisodassa yksin, vaikka niin toistuvasti vÀitetÀÀn. Tosiasiassa Suomen selviytymisen ratkaisi ulkomailta, erityisesti Ranskasta ja Britanniasta saatu poliittinen tuki. Henrik Tala osoittaa vastaansanomattomasti kÀsityksen Suomen yksinÀisestÀ taistelusta myytiksi.

TĂ€rkeimpÀÀn pelastajan roolin kohosi Ranska ja sen pÀÀministeri Édouard Daladier. Ranskalla oli talvisodan aikana vakava aikomus pelastaa Suomi Neuvostoliiton miehitykseltĂ€. Ranska lĂ€hetti Suomelle aseita, taistelukoneita ja sotamateriaaleja, ja oli vĂ€hĂ€llĂ€ ehtiĂ€ toimittaa Suomeen aseellisia joukko-osastojakin ennen kuin rauha solmittiin. Suomen tekemĂ€ rauha johti Ranskassa perĂ€ti hallituksen eroon, sillĂ€ pÀÀministerin katsottiin epĂ€onnistuneen Suomen auttamisessa.

Ranskan hallitus tuli kuitenkin auttaneeksi Suomea ratkaisevasti: sen poliittiset ja sotilaalliset avuntarjoukset ja -lupaukset saivat Stalinin tarjoamaan rauhaa Suomelle tilanteessa, jossa Suomen armeija oli luhistumisen partaalla ja maan miehittÀminen Neuvostoliiton ulottuvilla. TÀstÀ Stalinin rauhanpÀÀtöksestÀ ja sen taustoista Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat esittÀÀ ensimmÀisenÀ suomenkielisenÀ kirjana perusteellisen kuvauksen.