(1)

Tavaratalo taivasalla

e-book


Kirkasta ja kÀrkevÀÀ pohdintaa taiteesta ja elÀmÀstÀ

Markku Envall pureutuu esseekokoelmassaan arkiseen ja ylevÀÀn, jokapÀivÀiseen ja ikuiseen. NimiesseessÀ hÀn viihtyy torilla, tapahtumassa jonka tarkoituksena oli menneisyydessÀ houkutella maalaiset kaupunkiin. "Katututussa" tavataan ihmisiÀ sattumalta julkisilla paikoilla, vailla sovittujen tapaamisten sosiaalisia paineita.

Envall mÀÀrittelee "Itsemurhan paradoksin": Jos todella pitÀÀ itsemurhaa tÀrkeÀnÀ tekona, sitÀ ei voi tehdÀ, koska sen tekeminen tuottaa mahdottomuuden tehdÀ sitÀ. HÀn pohtii ennustamisen problematiikkaa ja perehtyy viime vuosikymmeninÀ esitettyihin arvioihin maailman tulevaisuudesta. Tavaratalo taivasalla sisÀltÀÀ runsaasti taide-esseitÀ, joissa Envall pureutuu Ian McEwanin, Akira Kurosawan, Merete Mazzarellan ja Nikolai Gogolin teoksiin. HÀn tutkii mikÀ koitui Macbethin kohtaloksi ja nÀkee Anna Kareninan parisuhteen ajan kestÀvÀnÀ karttana. Skalpellintarkalla kielellÀÀn Envall tuo uutta vanhaan ja kuluneeseen sekÀ nostaa kestÀvÀn kulttuuriperimÀn nykyaikaan.

Markku Envallin (s. 1944) laajaan tuotantoon kuuluu aforismeja, esseitÀ, runoja, fragmentteja ja yksi romaanikin. HÀn voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1990.

Markku Envall (s. 1944 HÀmeenlinna) on HelsingissÀ asuva filosofian tohtori, kirjallisuuden tutkija ja Finlandia-palkittu kirjailija. Envallon julkaissut tutkimuksia, esseitÀ, runoja, kuunnelmia, romaanin sekÀ aforismikokoelmia.Fragmentteja, jota voidaan pitÀÀ aforistiikan laajempana muotona, Envall julkaisi teoksessaan KieltÀ terÀvÀmpi giljotiini (2006). Envallin vÀitöskirja Suomalainen aforismi - keinoja, rakenteita, lajeja, ongelmia (1987) kÀsittelee suomenkielistÀ aforismikirjallisuutta. HÀn on myös toimittanut teoksen Aforismin vuosisata (1997), joka sisÀltÀÀ aforismeja 54 suomalaisen aforistikon tuotannosta.