(0)

Tiananmenin varjot

audioboek en e-book


Upea, syvÀsti koskettava nuoren naisen kehitysromaani Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten pyörteissÀ.

"Koskettava tarina Tiananmenin muistosta, aivan kuin kuiskaus rakkaudesta ja kyynelistĂ€ takkatulen ÀÀressĂ€. Lai Wen on loistava tarinankertoja.” - Xinran

"TerÀvÀ-Àlyinen, ajankohtainen ja intiimi" - Bookseller

EletÀÀn PekingissÀ 1970-luvulla, ja Lai asuu vanhempiensa, isoÀitinsÀ ja nuoremman veljensÀ kanssa pienessÀ asunnossa työvÀenluokan alueella. HÀnen isoÀitinsÀ on mahtava hahmo, joka nauttii suorapuheisuudestaan ja toisten ihmisten jÀrkyttÀmisestÀ. HÀnen rakkautensa ja vahvuutensa ovat pienen tytön turva.

Sen sijaan Lain kiukkuinen ja turhautunut Àiti, ikÀÀntyvÀ kaunotar, ei voi olla sÀttimÀttÀ murtunutta, poissaolevaa isÀÀ, jolle on tapahtunut Kulttuurivallankumouksessa jotakin, mistÀ ei koskaan puhuta ja mikÀ varjostaa perheen elÀmÀÀ.

Kasvaessaan Lai oppii nÀkemÀÀn asuinmaansa todellisuuden: varhainen yhteenotto poliisin kanssa vainoaa hÀntÀ vuosia ja saa hÀnet ymmÀrtÀmÀÀn, miksi isÀ vaikenee. Samaan aikaan hÀn kÀy lÀpi kaiken sen saman, minkÀ kuka tahansa nuori ihminen kokee - ystÀvyyssuhteiden ilot ja surut, menestyspakon koulussa sekÀ rakkauden ensimmÀiset askeleet ja harha-askeleet.

Lahjakkaana opiskelijana Lai saa lopulta stipendin arvostettuun Pekingin yliopistoon. SiellÀ hÀn törmÀÀ karismaattiseen kouluajan rakastettuunsa mutta tapaa myös uusia ystÀviÀ ja alkaa osallistua opiskelijoiden mielenosoituksiin. On 1980-luvun loppu, ja muutosta on ilmassa...

Tiananmenin varjot on romaani nuoren tytön elÀmÀstÀ Kiinassa 1970- ja1980-luvuilla sekÀ vuoden 1989 verilöylystÀ, siitÀ, miten kovan hinnan nuorten opiskelijoiden sukupolvi maksoi idealismistaan, sankaruudestaan ja rohkeudestaan.

Lai Wen syntyi PekingissÀ vuonna 1970. HÀn lÀhti Kiinasta Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten jÀlkeen vuonna 1989 ja asuu nykyÀÀn Kanadassa miehensÀ ja kahden tyttÀrensÀ kanssa. Lai Wen varttui työvÀenluokan PekingissÀ 1970- ja 1980-luvuilla, sai sitten stipendin Pekingin yliopistoon ja pÀÀtyi osallistumaan Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksiin, joiden aikana hÀnen ystÀviÀÀn kuoli. HÀn sanoo halunneensa kirjoittaa kirjan vuosikymmeniÀ mutta tajusi vasta Elena Ferranten Napoli-sarjan luettuaan, miten tehdÀ se. Myös hÀnen romaanissaan tarina perustuu löyhÀsti kirjailijan omaan elÀmÀÀn ja hÀnelle tapahtuneisiin asioihin. Lai Wen on pseudonyymi.