(0)

Tidens kvinnor

e-book


Journalisten och författaren Anna Lenah Elgström mÄlar i denna bok ett fascinerade bild av kvinnofrÄgan under andra vÀrldskriget. I boken berÀttar hon om flera kvinnor som pÄ olika sÀtt kÀmpat för kvinnofrÄgan i olika delar av vÀrlden. Bland dessa finns Eleanor Roosevelt, Ellen Wilkinson, Alexandra Kollontay, Rosika Schwimmer och Edith Wharton.

NÀr boken utkom, 1944, stod stora delar av Europa i brand, miljontals mÀnniskor hade dött och ett av historiens vÀrsta folkmord pÄgick för fullt bara nÄgra dussintals mil frÄn det trygga Sverige. Vid krigets slut vill Elgström se förÀndring i kvinnofrÄgan. DÄ kommer kvinnans stund att skapa en bÀttre vÀrld. En vÀrld fylld av medkÀnsla och sympati, istÀllet för den vÄld och terror de sÄg runt omkring sig under kriget.

"Jag tror att de icke kunna undgÄ att kÀnna att över dem hÀnger hela tiden som ett mörkt moln frÄgan över alla andra: Vad kommer vÀrlden efter kriget att göra med kvinnorna, och vad kommer kvinnorna att kunna utrÀtta i den vÀrld vi fÄr ta itu med efter kriget?"

Anna Lenah Elgström (1884-1968) var en svensk författare och journalist. Hon var aktiv inom kvinno-, och fredsrörelsen tillsammans med vÀnnerna Elin WÀgner och Ellen Key och var en av grundarna till RÀdda barnen 1919.