(0)

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat

e-book


Tietokirjallisuudesta puhutaan usein yhtenÀisenÀ kokonaisuutena, vaikka se sisÀltÀÀ lukuisia eri lajeja elÀmÀkerroista kÀdentaito-oppaisiin ja matkakertomuksista tutkimuskirjallisuuteen. Toisaalta lajit eivÀt ole tarkkarajaisia, ja moni teos myös sijoittuu tieto- ja kaunokirjallisuuden vÀlimaastoon.

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat piirtÀÀ tutkimukseen perustuvan kuvan tietokirjallisuuden monipuolisesta kentÀstÀ. Se lÀhestyy aihetta kirjallisuuden- ja kielentutkimuksen sekÀ tiedon tuotannon ja esittÀmisen nÀkökulmista. Miten kokemus- ja tutkimustieto asemoituvat eri kirjallisuudenlajeissa? Miten lajien rajoista neuvotellaan, ja millaista kitkaa tÀllöin syntyy? Esimerkiksi yleistajuisen ja tieteellisen kirjallisuuden eroista on viime aikoina kÀyty julkista keskustelua, jossa on pohdittu muun muassa lÀhteiden merkitsemisen tarvetta.

Teos paikkaa aukon tietokirjallisuuden tutkimuksen perusoppikirjana. SiitÀ on hyötyÀ myös opettajille, kirjailijoille ja kirja-alan toimijoille sekÀ kaikille, jotka haluavat ymmÀrtÀÀ paremmin tietokirjallisuuden moninaisuutta ja merkitystÀ.

Teos julkaistaan yhteistyössÀ Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa, ja se on Suomen tietokirjailijat ry:n 40-vuotisjuhlajulkaisu.