(484)

Tisdagsklubben

audioboek en e-book


Anna Fredriksson har tidigare skrivit tre relationsromaner som vunnit bĂ„de kritikernas och lĂ€sarnas hjĂ€rtan. Nu Ă€r hon tillbaka med Tisdagsklubben, en berĂ€ttelse om att befinna sig i övre medelĂ„ldern, nĂ€r man hamnat i invanda relationer som inte sĂ„ lĂ€tt lĂ„ter sig förĂ€ndras eller brytas upp. Men det Ă€r ocksĂ„ en roman om svĂ„ra livsval och om att bli galet hĂ€rligt förĂ€lskad – oavsett hur gammal man Ă€r.

Karin tĂ€nker inte efter sĂ„ noga nĂ€r hon anmĂ€ler sig till kvĂ€llskursen i asiatisk matlagning varannan tisdag. Hon vet bara att hon behöver bryta den oro och ensamhet som uppstĂ„tt efter maken Stens stroke. Även om han verkar ha klarat sig utan nĂ„gra fysiska skador Ă€r allt förĂ€ndrat. Han har blivit sluten, vresig och likgiltig inför framtiden.

Matlagningskursen leds av Henrik, en passionerad och framgÄngsrik kock, och blir ett andningshÄl för Karin. Hon lÀr kÀnna den livsbejakande Monika och de tvÄ börjar kalla sig Tisdagsklubben. Karin inser mer och mer att hennes liv inte alls har passerat nÄgot bÀst före-datum. Monika fÄr saker att hÀnda och förmedlar nya sÀtt att se pÄ vÀrlden och tillvaron. Ingenting Àr som förut i Karins liv och hon börjar ifrÄgasÀtta det hon tidigare trott var sant. Ska hon vÄga bejaka sina innersta önskningar och sÀtta sin trygga tillvaro pÄ spel? Eller ska hon acceptera att alla drömmar inte slÄr in, sÀrskilt inte efter sextio, och i stÀllet vara nöjd med det hon faktiskt har?

Omslag: © Angram Sweden, Film i VÀst, SF Studios och TV4 2022. Foto Anders Nicander.