(22)

Tre klassiker

audioboek


Tre Klassiker

Tre korta klassiska noveller av författarna Albert Engström, August Strindberg och Selma Lagerlöf.

Fattigstugan av Albert Engström

Handlar om den 12-Ärige Albert som beger sig hemifrÄn med en korg som ska till fattigstugan.

Fattigstugan Àr en bra skildring av hur det sÄg ut förr i tiden nÀr det inte fanns nÄgra sociala nÀtverk. Var man vÀldigt fattig och inte kunde fÄ hjÀlp av slÀktingar hamnade man i fattigstugan.

“DĂ€r satt gubben Sjöstedt, nittiĂ„ringen, rak i ryggen som en soldat, oböjd av ödet, hĂ„rd som flinta, hemsk Ă€nnu att skĂ„da, nĂ€r sinnet rann pĂ„ honom. Han hade varit socknens rikaste bonde men processat bort gĂ„rd och grund, processat bort sitt sista öre. Nu satt han hĂ€r lĂ€ngst upp vid fönstret och stirrade framför sig med smĂ„ tickande ögon.”

Fotografi och filosofi av August Strindberg

Han hade en kompanjon, som var en vanlig mÀnniska, full av smÄ egenheter.

Han rökte till exempel tobak hela dagen; han kunde aldrig lÀra sig stÀnga en dörr;

han stack kniven i munnen i stÀllet för gaffeln; han gick med hatten pÄ huvet

ini rummen. Han var full av fel.

Filosofen, som dÀremot var felfri, hyste ovilja mot sin ofullkomlige broder, och han ville skiljas frÄn honom, men kunde icke, ty deras affÀrer höllo dem ihop; och dÀrför, att de mÄste hÄlla tillsammans, började filosofens ovilliga kÀnslor att övergÄ till ett oresonligt hat. Det var förskrÀckligt!

Bröllopsmarschen av Selma lagerlöf.

För mÄnga Är sedan skulle det firas ett mycket stort bröllop i Svartsjö socken i VÀrmland.

Det var av stor vikt att skaffa en bra spelman, och nĂ€mndeman Nils Elofsson, som stĂ€llde till bröllopet, gjorde sig nĂ€stan mer bekymmer över detta Ă€n över nĂ„got annat. Den spelmannen, som fanns i Svartsjö, ville han nĂ€mligen inte kalla. Han hette Jan Öster, och nĂ€mndemannen visste nog, att han hade ett ganska stort rykte, men han var sĂ„ fattig, att han ibland kom till bröllop i söndersliten tröja och utan skor pĂ„ fötterna. Och en sĂ„dan trashank ville inte nĂ€mndemannen se i spetsen för brudtĂ„get.