(172)

Turms, kuolematon

audioboek en e-book


ElÀmÀnsÀ iltaan ehtinyt Turms, kuolematon kertoo merkillisen elÀmÀntarinansa.

Turms, kuolematon on mystinen ja kiehtova etsijÀn odysseia VÀlimeren rannoilta vuosilta 520-450 ennen ajanlaskun alkua. Turms on elÀnyt vaiheikkaan elÀmÀn, jota hÀn elÀmÀnsÀ iltaan ehdittyÀÀn muistelee.

Turms on nuoruudessaan syyllistynyt rikokseen, paennut sitten Delfoin temppeliin ja vaeltanut kodittomana maasta toiseen. HĂ€n osallistuu persialaissotien meritaisteluihin ja sotkeutuu monenlaisiin juonitteluihin, kunnes pÀÀtyy isiensĂ€ kotiin, etruskien kauniiseen maahan. Muistelujen ja itsetutkistelujen lopputuloksena Turms toteaa, ettĂ€ kun ihminen tĂ€ysin tuntee itsensĂ€, hĂ€n ei olekaan enÀÀ kuolevainen vaan jumala - kuolematon - jolla on valta palata maan pÀÀlle uuteen elĂ€mÀÀn. ”Niin uskon minĂ€, Turms, kuolematon. Vaikka kirjoittamani hĂ€viĂ€isi, muste kuluisi pois, kaislapaperi lahoaisi, eikĂ€ kirjoittamiani kieliĂ€ edes osattaisi lukea enÀÀ, kirjoittamalla olen sitonut elĂ€mĂ€ni jokaiseen kiveen sen minkĂ€ tahdon muistaa. NiistĂ€ olen tunteva itseni kun palaan.”

Mika Waltari (1908-1979) oli poikkeuksellisen monipuolinen kirjailija. HÀnen tuotantonsa kÀsittÀÀ romaanien lisÀksi mm. runoja, nÀytelmiÀ, satuja, elokuvakÀsikirjoituksia sekÀ sarjakuvariimejÀ.


Verteller: Jusa Rajalin
Duurtijd: