(1)

Uskonto ja maailmanpolitiikka

e-book


Uskonto on yhteiskunnallisesti ja poliittisesti merkittÀvÀ tekijÀ kaikkialla maailmassa, ja maailmanpolitiikkaa onkin mahdotonta ymmÀrtÀÀ huomioimatta uskontojen roolia. Uskonto pysyttelee suurten tapahtumien ytimessÀ, vaikka globalisaation, poliittisen liberalismin sekÀ teknologian kehityksen ennustettiin jo aikaa sitten sysÀÀvÀn sen pelkÀksi yksityisasiaksi.

Uskonto ja maailmanpolitiikka tarkastelee, miten uskonto vaikuttaa kansallisen politiikan kautta kansainvÀlisten suhteiden muotoutumiseen ja valtioiden tapoihin harjoittaa ulkopolitiikkaa. Samalla se osoittaa, ettÀ uskonnollis-poliittista ÀÀriajattelua esiintyy kaikissa uskontoperinteissÀ.

Teoksessa liikutaan ympÀri maailman ja selvitetÀÀn ajankohtaisten tapahtumien uskonnollisia ulottuvuuksia Balkanilta Brasiliaan ja Saudi-Arabiasta Sudaniin. Esimerkiksi kun Yhdysvaltain ja VenÀjÀn presidentit ottavat mittaa toisistaan, vastakkain ovat paitsi maailman suurimpien ydinasevaltojen johtajat myös kahden kristillis-konservatiivisia arvoja puolustavan kansakunnan keulakuvat.