(0)

Valdemarerne

e-book


Med Knud den Stores dÞd i 1035 og Hardeknuds 7 Är senere slutter Danmarks vikingetid; eventyret er forbi. I de fÞlgende Är kastes landet ud i mange og alvorlige kriser, der kulminerer med blodbadet i Roskilde og det efterfÞlgende opgÞr pÄ Grathe Hede. Magten overtages af Valdemar, der genrejser riget og som ved sin dÞd 25 Är senere, i 1182, har fÄet tilnavnet den Store. Med Venderkrigene, som Absalon organiserede, har Danmark skaffet sig fred udadtil, og riget er igen pÄ vej op, en linje, der stÞt fortsÊttes under Knud den Sjette og i Valdemar Sejrs ungdom.

Det er ikke den mindst kedelige del af Danmarks historie Palle Lauring her skildrer, de dramatiske begivenheder aflÞser hinanden i hastig rÊkkefÞlge, men perioden rummer ogsÄ fredeligere afsnit. Den unge kirke arbejder sig mÄlbevidst frem til en dominerende stilling. Overalt i landet pÄbegyndes kirkebyggeri, der skaber ny kultur. Kalkmalerier og folkeviser kan fortÊlle om den tidlige middelalder og dens mennesker, og Palle Lauring formidler i Valdemarerne pÄ ganske enestÄende vis fortÊllingerne.

Forsiden: SÞjlebase af granit, kathoveddÞren, Ribe Domkirke, ca. 1150, d.v.s. tiden imellem Erik Lam og Valdemar den Store. SÞjlebÊrende lÞver er kendt i MellemÞsten fÞr kristen tid, og de var i middelalderen almindelige i hele den kristne verden. RibelÞverne er temmelig forvitrede, men det har givet dem en skulpturel styrke, den fastsluttede »stenklump«, der var Kai Nielsens ideal. Kirkens restaurerende arkitekter har heldigvis ikke ladet sig friste til at forny dem. SÄdan ser de ud efter 800 Är i Ribes ret barske klima.

Foto: Palle Lauring.

Valdemarerne er tredje, selvstĂŠndige bind af Palle Laurings store, fortĂŠllende Danmarkshistorie. De fĂžrste 3 bind i serien er:

De byggede riget

»Han har som helhed givet en fremstilling af Danmarks oldtid, som kan stĂ„ for den videnskabelige kritiks dom
 Lauring har formĂ„et at behandle et stof, der let kan komme til at virke tĂžrt, pĂ„ en fantastisk levende mĂ„de «

– Rudi Thomsen

Vikingerne

»Vi mĂ„ takke ham for hans vikingebog 
 Skal bedriften karakteriseres i fĂ„ ord, og skal overdrevne vendinger undgĂ„s, sĂ„ lad mig sige: et djĂŠrvt, intelligent og kundskabsfyldt skrift sat pĂ„ papiret med kraft og sind.«

– Johannes Brþndsted

Valdemars sĂžnner og unionen

»Et sÄdant tidsrum er fuldt af spÊndende stof til den historieforfatter, der kan udnytte det, og det kan Lauring.«

– Bendix Madsen