(0)

Vem var Folke Bernadotte?

e-book


Folke Bernadotte Àr en av de svenskar som nÄtt internationell berömdhet. FrÀmst Àr han förknippad med de Vita bussarna i slutet av andra vÀrldskriget och som FN-medlare i PalestinafrÄgan 1948. För första gÄngen tecknas hÀr ett heltÀckande portrÀtt av Folke Bernadotte, som trots sina insatser aldrig kom att betraktas som nationalhjÀlte.

Han föddes 1895 som yngsta barn till Oscar Bernadotte och Ebba Munck av Fulkila. Barndomen prÀglades av uppfostran i strÀng kristlig anda. SkolÄren tog han sig igenom med viss möda, men dÀrefter förde den unge Bernadotte en playboyliknande tillvaro under nÄgra bekymmerslösa Är medan han utbildade sig till officer.

En magÄkomma satte stopp för den militÀra karriÀren. IstÀllet trÀffade Folke Bernadotte den amerikanska miljardÀrskan Estelle Manville, som han Är 1928 gifte sig med. Paret bodde till att börja med omvÀxlande i Sverige och USA.

Folke Bernadotte tilldelades en rad olika uppdrag, dÀribland som ledare för scoutrörelsen och ordförande i Svenska röda korset 1946. Ett par Är senare medlade han i konflikten Israel Palestina en roll som kom att kosta honom livet. Folke Bernadotte mördades den 17 september 1948 under ett besök i Jerusalem.

Stig Hadenius, historiker och professor emeritus i journalistik vid Stockholms universitet, har skrivit ett stort antal artiklar och böcker. Historiska Media har tidigare gett ut hans uppmÀrksammade bok Gustaf V. En biografi (2005).