(62)

Vihtori Kosola - mies ja myytti

audioboek en e-book


Kansanjohtaja Jumalan armosta?

Jukka-Pekka PietiÀisen teos on ensimmÀinen kokonaisvaltainen elÀmÀkerta Vihtori Kosolasta, oikeistoradikaalista kansanliikkeen keulamiehestÀ, joka elÀÀ myyttisenÀ hahmona suomalaisessa historiamuistissa.

Vihtori Kosola (1884–1936) muistetaan lĂ€hinnĂ€ lapuanliikkeestĂ€ ja MĂ€ntsĂ€lĂ€n kapinasta.

HÀn oli paljon muutakin: edistyksellinen maanviljelijÀ, jÀÀkÀrivÀrvÀÀjÀ, kalterijÀÀkÀri ja vuoden 1918 sodassa armoton konekivÀÀrimies. HÀn oli 1920-luvulla johtava lakonmurtaja ja maalaisliittolainen jÀrjestöjyrÀ, joka nousi hiukan sattumalta joulukuussa 1929 kommunisminvastaisen taistelun keulakuvaksi.

Kosola ei koskaan mittauttanut kannatustaan vaaleissa, mutta lapuanliikkeen kiistaton johtaja hÀn oli. Lapuan kirkkoherra K. R. Kares julisti hÀnen olevan kansanjohtaja Jumalan armosta.

Kosola oli uransa huipulla Talonpoikaismarssissa heinÀkuussa 1930. Paikalla olivat presidentti, pÀÀministeri ja Mannerheim sekÀ 12 000 osanottajaa tÀssÀ itsenÀisen Suomen siihen asti suurimmassa marssissa.

Vihtori Kosolan tarinalla on traaginen loppu. Lapuanliike lakkautettiin ja IsÀnmaallisessa kansanliikkeessÀ hÀn oli vain keulakuva, joka syrjÀytettiin. Vihtori alkoholisoitui ja hÀnen elÀmÀnsÀ pÀÀttyi vain 52-vuotiaana joulukuussa 1936

Jukka-Pekka PietiĂ€inen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. HĂ€n on julkaissut 16 kirjaa Suomen historian eri aloilta. PietiĂ€inen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana. PietiĂ€isen edellinen kirja Ulkoministerin kujanjuoksu – Rudolf Holsti ja skandaali GenevessĂ€(Minerva 2021) sai erinomaiset arvostelut ja se oli ehdokkaana vuoden 2021 parhaaksi historiateokseksi.


Verteller: Petri Hanttu
Duurtijd: