(20)

Viidakkokirja

audioboek en e-book


Yksi hylkÀÀ lapsensa pĂ€ivĂ€kotiin sulkemisajan jĂ€lkeen, toinen tekee samoin Intian viidakossa – jĂ€ttĂ€en lapsensa tiikerin, karhun ja suden hoiviin. Rudyard Kiplingin klassikko Viidakkokirja on kertomuskokoelma intialaisesta Mowgli-pojasta, joka kasvaa viidakossa villielĂ€inten parissa. TĂ€stĂ€ asetelmasta nousee myös kirjan teema: millaista on tulla hylĂ€tyksi ja tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen muiden, tĂ€ssĂ€ tapauksessa villielĂ€inten, ylösnostamaksi – teema, jonka monet voivat lukea kaikuna kirjailijan omasta lapsuudesta. Mowgli oppii kuitenkin selviytymÀÀn viidakossa luonnonlakien ehdoilla. Teos kĂ€sittelee enemmĂ€n ihmisluonnetta kuin elĂ€imiĂ€ – elĂ€imet edustavat erilaisia arkkityyppejĂ€ ja tarinat osoittavat, kuinka tĂ€rkeÀÀ on oppia arvostamaan auktoriteetteja, tottelemaan ja tietĂ€mÀÀn oman paikkansa. Toisaalta se kĂ€sittelee myös vapautta liikkua eri maailmojen vĂ€lillĂ€, mistĂ€ Mowgli on hyvĂ€ esimerkki, kun hĂ€n liikkuu viidakon ja kylĂ€n vĂ€lillĂ€.

Viidakkokirja on saanut useita elokuvaversiointeja – viimeisimpĂ€nĂ€ amerikkalaisena seikkailuelokuvana 2016 ohjaajanaan Jon Favreau ja tuottajanaan Walt Disney Pictures. Kaikkein tunnetuin ja rakastetuin elokuvaversio lienee kuitenkin piirroselokuva vuodelta 1967, myös The Walt Disney Companyn tuottamana.

Englantilainen Rudyard Kipling syntyi Intiassa, minkĂ€ vuoksi hĂ€nellĂ€ oli laaja tietĂ€mys viidakosta ja sen elĂ€imistĂ€. Tarinat julkaistiin sanomalehdissĂ€ vuosina 1893–1894, ja niiden kuvittamiseen osallistui muun muassa Kiplingin oma isĂ€. Vuonna 1895 Kipling julkaisi teoksen seuraajan Viidakkokirja 2.


Verteller: Ilkka Hautala
Duurtijd: