(1)

Vrouw Maria ja Katariina Suuren kadonnut aarre

e-book


Huikea tositarina purjelaiva Vrouw Marian haaksirikosta ja löytymisestÀ, sen mukana kadonneesta taideaarteesta ja Katariina Suuren hovista.

HeinÀkuussa 1999 löydetty Vrouw Maria on legendaarisin saaristomeren syvyyksissÀ lepÀÀvistÀ hylyistÀ. Amsterdamista kohti Pietaria lokakuussa 1771 lÀhtenyt kauppalaiva haaksirikkoutui SaaristomerellÀ ja vei mukanaan meren pohjaan historiallisen lastinsa.

Aluksen suurimman aarteen tilaaja oli tsaaritar Katariina Suuri, saaliinhimoinen taidekerÀilijÀ. HÀn oli hankkinut kymmenkunta hollantilaista maalausta, joista arvokkain oli leidenilaisen mestarin Gerrit Doun tammilevylle maalaama, lastenhuonetta esittÀvÀ triptyykki. Dou oli Rembrandtin loistavin oppilas ja taidemaalarina Hollannin ensimmÀinen kansainvÀlinen supertÀhti. Doun triptyykki oli aikansa rakastetuin ja halutuin maalaus, ja sen menetystÀ haaksirikossa suri koko taidemaailma.

Gerald Easter ja Mara Vorhees maalaavat vÀrikkÀÀn, kiehtovan ja monikerroksisen kokonaiskuvan taideaarteesta, sen tekijÀstÀ ja taustasta, Katariina Suuren hovin taiteesta ja politiikasta, Vrouw Marian kohtalokkaasta purjehduksesta sekÀ sen hylyn löytymisestÀ liki 200 vuoden jÀlkeen, kun Rauno Koivusaaren johtama ryhmÀ sen viimein paikansi.

Gerald Easter on Boston Collegen professori, joka on opettanut ja kirjoittanut VenÀjÀn ItÀ-Euroopan politiikasta ja historiasta yli kaksi vuosikymmentÀ.

Mara Vorhees on VenÀjÀÀn perehtynyt matkailutoimittaja, joka on ollut kirjoittajana yli 40 kirjassa.