(0)

Wilhelm Meisterin oppivuodet

e-book


Nuori Wilhelm Meister pÀÀtyy kauppiaaksi mutta haluaisi teatterikuuluisuudeksi. Aikuistuvalla porvarisperheen nuorukaisella on vaikeuksia sopeutua suvun ja ympÀröivÀn yhteiskunnan odotuksiin. Melankolisen elÀmÀn tyhjyyteen löytyy iloa vain taiteesta ja luonnosta sekÀ ihastuksesta nÀyttelijÀtÀr Marianneen. Lopulta Wilhelm pÀÀtyy osaksi mystistÀ torniseuraa, jonka hÀn toivoo tuovan merkitystÀ ja tarjoavan vastauksia elÀmÀn suuriin kysymyksiin.

Wilhelm Meisterin oppivuodet on nÀhty yhtenÀ historian ensimmÀisenÀ kehitysromaanina, sillÀ se seuraa nuoren sankarin kasvua ja kehitystÀ eri elÀmÀnvaiheissa. Goethe on nostanut teokseen otteita Shakespearen Hamletista, jossa kuvataan yhtÀ lailla kulttuurin ja henkilökohtaisen ympÀristön vaikutusta yksilön kehitykseen.

Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832) oli saksalainen runoilija, romaani- ja nĂ€ytelmĂ€kirjailija sekĂ€ tutkija, muiden muassa. Yleisneroksi luonnehdittua Goethea on pidetty saksankielisen kaunokirjallisuuden merkittĂ€vimpĂ€nĂ€ hahmona ja kansallisromantiikkaa luoneena uushumanistina. HĂ€nen kuuluisimpiin teoksiinsa lukeutuvat traaginen Nuoren Wertherin kĂ€rsimykset sekĂ€ runomuotoinen murhenĂ€ytelmĂ€ Faust.