Fjanten & snillena

Serie ‱ 2 boeken

Äntligen Ă€r sommarlovet över! Snillena har lĂ€ngtat tillbaka till Geniskolan hela sommaren. Synd bara att den stora odĂ„gan Fjanten ska börja i samma klass. Men han visar sig inte vara det enda problemet. LĂ€rarna pĂ„ Geniskolan kan nĂ€mligen ingenting.

Efter en chockerande mattelektion fÄr snillena nog - nÄgonting mÄste göras! Kanske kan Fjanten hjÀlpa dem?

Fjanten och snillena upptÀcker snart en obehaglig hemlighet som vÀnder upp och ner pÄ hela stan i det lilla landet lÄngt bort ...

Mycket bra, tycker BTJ som ger boken högt betyg.

"[...] Det visar sig dessvÀrre att lÀrarna Àr helt odugliga. Deras mattelÀrare har exempelvis svÄrt att lÀgga ihop ett plus ett. Bröderna Einsteins slÀktingar Àr framstÄende forskare, ingenjörer och programmerare. Hur ska Ernst och Ernie kunna leva upp till det, om Geniskolan pÄ ett mycket mystiskt sÀtt blivit sÄ dÄlig? Vad Àr det som egentligen Àgt rum i stan under sommaren? Den magiska geniknölen Àr Carl Karlströms debut och i den lyser skrivarglÀdjen igenom. Författarens förmÄga att sÄ initierat, levande och ironiskt skildra skolmiljön lÀmnar inget övrigt att önska. HuvudkaraktÀrerna beskrivs till en början stereotypiskt men tillÄts att utvecklas och vÀxa vilket öppnar upp för ovÀntade vÀnskapsförhÄllanden. Boken lÀses med behÄllning enskilt eller Ànnu bÀttre som höglÀsning för 9-Äringarna och uppÄt."

Lektör Marie-Helene Klementsson, BTJ-hÀfte nr 15, 2023