Sitra 300

Serie ‱ 1 boeken

Asiantunteva energiakirja kumoaa ekomyyttejÀ

Energiankulutuksen hillitseminen on kuuma aihe. Kaikki ovat samaa mieltÀ siitÀ, ettÀ fossiilisista polttoaineista pitÀÀ luopua, koska ne pilaavat ilmakehÀn ja ne loppuvat ennen pitkÀÀ. Ratkaisu tuntuu helpolta: siirrytÀÀn uusiutuviin energiamuotoihin. Asia ei kuitenkaan ole nÀin yksinkertainen.

Korkea elintasomme on rakentunut halvan öljyn varaan, ja öljyntuotanto osoittaa jo hiipumisen merkkejĂ€. ÖljyllĂ€, hiilellĂ€ ja maakaasulla tuotetaan yli 80 prosenttia maailman energiasta, eivĂ€tkĂ€ uusiutuvat energiamuodot pysty korvaamaan nĂ€itĂ€ lĂ€hiaikoina. Aurinkoenergia sopii kesĂ€mökille, mutta riittÀÀkö se koko maailman mittakaavassa? MissĂ€ vaiheessa öljyĂ€ pitÀÀ alkaa sÀÀnnöstellĂ€? Energiakysymykset ovat myös talouskysymyksiĂ€: pyrittĂ€essĂ€ jatkuvaan talouskasvuun energiankulutuskin kasvaa. Samalla ilmastokriisin torjuminen kĂ€y yhĂ€ vaikeammaksi.

MitÀ tavallinen kuluttaja voi tehdÀ? Meille markkinoidaan vihreÀÀ elÀmÀntapaa: bensapihejÀ autoja, energiansÀÀstölamppuja ja kangaskasseja. Todellisuudessa maailmaa ei pelasteta ekomantroilla - varsinkaan jos energiansÀÀstölamppu palaa yötÀ pÀivÀÀ ja ekoautoja ostetaan kaksi.

Valomerkki ei tyydy listaamaan uhkakuvia vaan osoittaa myös, ettÀ ratkaisuja kriisin torjumiseen on olemassa. Ratkaisut eivÀt ole helppoja, mutta niihin on tartuttava. Pian.

Jussi Laitinen (s. 1975) on energiaan ja ilmastoon erikoistunut journalisti, tietokirjailija ja kouluttaja. HÀn sai PienestÀ suuresta energiakirjasta Suomen messusÀÀtiön YmpÀristön hyvÀksi -palkinnon. Laitiselle on myönnetty myös tutkivan journalismin Lumilapio ja Keskon KestÀvÀn kehityksen tunnustuspalkinto.

1 van 1 titels

Je hebt alle boeken in de serie Sitra 300 weergegeven