(0)

Alice i Eventyrland

audiobook & e-book


Ny oversĂŠttelse af Christiane Rohde

En dag Alice sidder ved floden og keder sig, fÄr hun pludselig Þje pÄ en talende hvid kanin i jakke og vest, der iler forbi, mens den kigger pÄ sit lommeur. Hun fÞlger efter kaninen ned i dens hul og falder dybere og dybere ned, indtil hun ender i et fortryllende eventyrland. Her bÄde vokser og krymper hun, svÞmmer i sine egne tÄrer, mÞder mystiske dyr og skabninger med magiske krÊfter og er meget tÊt pÄ at fÄ hovedet kappet af efter ordre fra en ustyrlig kortspilsdronning.

Nu foreligger denne bĂžrnebogsklassiker fra 1865 i Christiane Rohdes veloplagte nyoversĂŠttelse. Helt i Lewis Carrolls Ă„nd er der kĂŠlet for de sproglige finurligheder i en konstant leg med ordspil og tvetydigheder, der, ud over at give bĂžrn en fantastisk lĂŠseoplevelse, beriger deres ordforrĂ„d og gĂžr voksne lĂŠsere godt underholdt. Denne udgave indeholder desuden efterfĂžlgeren Gennem spejlet og det hidtil uoversatte kapitel ’Hvepsen inde i parykken’.

Sprogblomsternes tvetydigheder har sammen med bogens opgÞr med voksenverdenens fokus pÄ fornuft og formÄl sikret denne eventyrlige beretning en eviggyldighed og en klassikerstatus ud over det sÊdvanlige. Og fortÊllingens uforudsigelige indfald, galskab og bagvendte logik har gjort den til genstand for et utal af fortolkninger og tegner et ironisk og humoristisk billede af Victoriatidens selvretfÊrdighed og normer, hvor isÊr hoffet og retssystemet stÄr for skud.

Veloplagt nyoversĂŠttelse med Lewis Carrolls egne illustrationer, som ikke tidligere har vĂŠret udgivet i Danmark.

Charles Lutwidge Dodgson, alias Lewis Carroll, som var engelsk filosof og matematiker, tog i 1862 dekan Liddells tre Êldste dÞtre med ud pÄ en rotur. PÄ turen skabte han et eventyr om pigen Alice, opkaldt efter den nÊstÊldste sÞster, med personer fra pigernes liv.

Med Carrolls sans for ordlege og logik var historien sĂ„ god, at den blev udgivet – og med sin tyktflydende satire baseret pĂ„ samtidens vigtige politikere og hĂŠndelser blev den en Ăžjeblikkelig succes.