(156)

De usynlige

audiobook


DE USYNLIGE er en roman om forholdet mellom menneske og natur.

Handlingen er lagt til en liten Þy helt ytterst i havgapet pÄ Helgelandskysten. Den er en kilometer den ene veien og en halv kilometer den andre. Det er en av de vakreste og grÞnneste Þyene langs denne perleraden av en kyst, men det er det bare den lille familien som bor der som vet.

Vi fÞlger dem fra 1913 til 1928, i tett samspill med naturen, i et beinhardt slit for Ä overleve, men ogsÄ i sann glede over at de fÄr bo pÄ akkurat denne Þya. Personene beskrives gjennom arbeidet de gjÞr med jorda og sjÞen i en rik og presis prosa, og Þya stiger fram med sine steingjerder, hager, bÄter, fiskehjeller, soverom mot nord og sÞr og det lille kjÞkkenet med ovnen.

Hovedpersonen Ingrid er tre Är da romanen starter. Faren er redd det er noe med henne, det ligger i familien, og hun ler jo sÄ mye? Han har allerede problemer nok med sin egen sÞster Barbro, som han gjÞr gjentatte forsÞk pÄ Ä sende bort. NÄr han reiser pÄ Lofotfiske, mÄ kvinner og barn klare seg som best de kan. Det barske livet pÄ en utsatt Þy krever sitt, og setter Ingrid og de andre pÄ harde prÞver. Roy Jacobsen har med denne romanen gitt oss en rÞrende og sterk skildring av det norske kystproletariatet. Og en tankevekkende demonstrasjon av kunnskap og ferdigheter som folk her i landet hadde for bare et par generasjoner siden, og som nÄ er i ferd med Ä gÄ tapt


Narrator: Nils Johnson
Duration:

4.4

156 ratings

Johan

2/22/2024

Nydelig fortelling.

Berit

1/16/2024

god innleser

Olepole

12/14/2023

En rolig og god bok! Lite spenning, men det er den ikke laget for heller, elsker den