(1)

Den tredje mand: Joseph Haydn

E-book


Den tredje mand er forfatteren Karl Aage Rasmussen portrÌt den østrigske komponist Joseph Haydns liv og vÌrk.

Titlen Den tredje mand henviser til Haydns position i den højeste komponisttreenighed sammen med Mozart og Beethoven. Haydn (1732-1809) var i sin levetid ekstremt berømt og populÌr, men gled efterhünden lidt i baggrunden, klemt inde mellem de to genier Mozart og Beethoven.

Haydns liv lÌgger ikke op til sü dramatiske livsskildringer som Mozarts korte skÌbne eller Beethovens bistre person. Haydn var en mere mild og diskret personlighed, kendt for at vÌre venlig og behandle folk ordentligt. Og sü var han flittig: Da han døde i en høj alder, efterlod han sig et nÌsten uhyggeligt stort vÌrk. Han fik et ufortjent ry blandt de store romantikere som en naturens muntre søn, ikke alt for skarp og ophavsmand til munter og lidt kedelig musik. I virkeligheden var han spidsfindig og eksperimenterende og arbejdede helt i overensstemmelse med sin samtids moderne oplysningsidÊer. Og nogle af de afgørende nybrud i musikhistorien kan føres tilbage til ham.



4.0

1 rating

Johannes

3/3/2024

Som ved de andre komponistpotrettene er Rasmussens bok om Haydn svĂŚrt grundig og detaljert. Det kan vĂŚre en fordel ĂĽ kjenne musikalske begreper under den musikkteoretiske gjennomgangen av Haydns symfonier, strykekvartetter og messer. Det blir vanskelig ĂĽ fĂĽ et personlig inntrykk av den store komponisten, som dels skyldes manglende kilder, men ogsĂĽ fordi Haydn levde et noksĂĽ udramatisk liv og er av type annerledes enn f.eks. Mozart og Beethoven. Han var ikke intellektuell eller spirituell, han var en genial musiker men et forholdsvis enkelt menneske uten sterke meninger om politikk eller filosofi, og uten markante bekjentskaper i samtiden som kunne ha utfordret ham.