Detta diktade epos, i sonettens form, tar avstamp i den Grekiska mytologin. HÀr anvÀnds myten om Eko och Narcissus fritt som utgÄngspunkt för att beskriva ett destruktivt relationsmönster. HÀr berÀttas Àven om tvÄ personlighetsstilar, att vara mer narcissistisk och sjÀlvhÀvdande, eller mer följsam och som ett eko av andra.
Eko gestaltar den relationssökande kvinnan som önskar en jÀmlik och nÀra kÀrleksrelation med mannen Narcissus. AndÄ fastnar hon i ett speglande av honom. Hon blir till ett Eko. Narcissus gestaltar den narcissistiske, sjÀlvupptagne mannen, som vill ha kontroll och beundran, men undviker en jÀmbördig relation med den nÀrhet som Àr grunden för verklig kÀrlek.
Men hur blev Eko till Eko och Narcissus till Narcissus? Kanske kan denna berÀttelse ge ökad förstÄelse för hur ett psykologiskt, socialt och kulturellt arv skapas och ger upphov till ett relationsmönster. HÀr kan vi fÄ inspiration till att bryta dÄliga mönster. SjÀlvreflektion och sjÀlvinsikt kan ge nya möjligheter. Vi fÄr möta Eko och Narcissus och bli delaktiga i deras tankar, motiv och historia. Eko försöker förÀndra men Narcissus stÄr ihÀrdigt fast och ser enbart sitt eget perspektiv. Hoppet finner vi sÄ i den sjÀlvinsikt som Eko lyckas nÄ. Vi fÄr följa hur Narcissus blev Narcissus och hur Eko slutade vara ett Eko av Narcissus.
Ulla Risling Àr legitimerad psykolog och psykoterapeut och har under sin yrkesbana trÀffat bÄde Eko och Narcissus, Àven om Narcissus Àr mer sÀllsynt i terapirummet. Ulla har Àven skrivit boken Vattentrappan och flera sagoböcker under samlingsnamnet Mormors Sagor.