(0)

Fangeliv i Nordslesvig - og andre beretninger

E-book


"I Mellemtiden var Rygtet om min Paagribelse ogsaa naaet til mit Hjem. En Ìldre Karl, som den Dag kørte MÌlkevogn, og som i Almindelighed gik for at vÌre Anmelder, kom hen til mine ForÌldre og min Søster og fortalte, at Vagten ved GrÌnsen havde fanget en Overløber, der lignede mig. Ganske fortvivlet spurgte mine ForÌldre, hvilken Straf jeg vilde faa. Han bliver sikkert skudt, svarede Karlen med et ondskabsfuldt Grin. Far og Mor var op mod de 70 og jeg var deres eneste Søn."

Südan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig pü tysk side. Sønderjylland havde vÌret tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mÌnd i regionen blev indrulleret i kejserens hÌr. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.

Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer alle de beretninger, der blev trykt i DSK’s årbog fra 1941.

Samtlige beretninger fra ürbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".