(0)

Fra passiv til aktiv modstand

E-book


Erling Foss’ dagbogsoptegnelser starter den dag, hvor det hele startede: 9. april 1940. Vi fĂžlger den menige, midaldrende mand, der ligesom de fleste andre nĂŠrer en stor modvilje mod besĂŠttelsesmagten, og vi ser, hvordan denne modvilje udvikler sig til en foragt, der fĂ„r ham til at gribe til aktiv modstand.

Erling Foss’ dagbog er ikke bare en spĂŠndende beretning i sig selv. Den giver ogsĂ„ et indblik i mange lignende danskeres udvikling i lĂžbet af anden verdenskrig, nĂ„r de hver isĂŠr lige sĂ„ stille nĂ„ede et punkt, hvor de ikke lĂŠngere kunne se passivt til, mens besĂŠttelsen af deres land trak ud.

"Det er Erling Foss’ oprigtighed, den omstĂŠndighed, at han vedstĂ„r sine meninger og stemninger under besĂŠttelsestiden uden at pynte pĂ„ dem, som gĂžr denne bog til et vigtigt nationalt dokument, pĂ„ en indirekte mĂ„de mĂ„ske den bedste bog, der er skrevet om det danske folk under besĂŠttelsen." – Politiken, 1946

Erling Foss (1897-1982) var dansk erhvervsmand og forfatter. Under anden verdenskrig var Erling Foss med til at stifte Danmarks FrihedsrÄd og gennemfÞrte efterretningsarbejde for England. Han var en af krÊfterne bag det fÞrste borgerlige illegale blad, "De Frie Danske", men efter at vÊre blevet arresteret af Gestapo i december 1943 og senere lÞsladt mÄtte han rejse til Sverige i februar 1944, hvor han virkede som FrihedsrÄdets reprÊsentant i Stockholm.