(1)

Hej finanskris!

E-book


En investerare pÄ Wall Street:

»Det hÀr Àr vÀrre Àn en skilsmÀssa.

Jag har förlorat halva min förmögenhet och har fortfarande en fru.«

»Jag hade förskrÀckliga ekonomiska problem under finanskrisen, men nu har jag kommit pÄ fötter igen.

Kronofogden tog nÀmligen bilen.«

Just nu vÀller finanskrisen in över landet och man vet inte om man ska skratta eller grÄta Ät elÀndet. Den hÀr boken Àr i alla fall rena guldgruvan för den som bestÀmmer sig för det första alternativet. Wera Minth har samlat de bÀsta skÀmten, historierna och skÀmtteckningarna frÄn nÀstan hela vÀrlden. En del Àr rappa oneliners, andra Àr korta mÀsterverk i underfundig pedagogik, som erbjuder ett nytt sÀtt att förstÄ marknadens och krisens mekanismer, inte minst de psykologiska.

LÀs om zenmÀstaren som jagas av en mÀnniskoÀtande tiger, Hank som lottar ut en död Äsna, den nye indianhövdingen som ska förbereda sin stam inför vintern, och testa sjÀlv den franska storbanken Société Générales hemliga krishanteringsplan! Och missa inte den nya företagspolicyn, som började gÀlla pÄ din arbetsplats frÄn den 1 oktober 2008 (kopiera och sÀtt upp pÄ vÀggen).

Det var en gÄng en by i djungeln. En dag kom en man som talade om för byborna att han skulle köpa apor för 10 dollar styck.

Byborna, som visste att det fanns mÄnga apor i djungeln, gav sig ut och började fÄnga dem. Mannen köpte tusentals apor för 10 dollar, och nÀr antalet apor minskade slutade byborna fÄnga apor och gick hem. Mannen tillkÀnnagav att han hÀdanefter skulle betala 20 dollar för varje apa.

Detta uppmuntrade byborna som började fÄnga apor igen. Snart fanns det Ànnu fÀrre apor i djungeln och byborna ÄtervÀnde hem. Priset höjdes till 25 dollar styck, och snart blev det sÄ ont om apor att det var svÄrt att ens hitta en apa, Àn svÄrare att fÄnga den!

Nu sade mannen att han skulle betala 50 dollar för aporna! Men eftersom han hade nÄgra Àrenden i staden skulle hans assistent ta hand om affÀrerna Ät honom.

I mannens frÄnvaro sade assistenten till byborna: »Se vilken stor bur med apor som mannen har samlat. Jag kan sÀlja dem till er för 35 dollar styck, och nÀr mannen kommer tillbaka frÄn staden köper han tillbaka dem för 50 dollar.«

Byborna samlade ihop alla sina besparingar och köpte alla apor. De sÄg aldrig röken av mannen eller assistenten igen, bara en massa apor överallt.

Nu förstÄr du bÀttre hur Wall Street fungerar.