Allt började som en vacker dröm. I stÀllet för att stÄ i skuld till handlaren kunde man ta saken i egna hÀnder och sÀlja mat sjÀlv. DÀr nÄgonstans inleddes det som skulle bli Sveriges kanske mest internationellt uppmÀrksammade insats pÄ 1900-talet, den bortglömda kÀrnan i den svenska modellen: en demokratisk konsumentÀgd folkrörelse som blev Nordens största företag.
I sin nya bok skildrar Jonas Fröberg denna samhÀllsförÀndring med utgÄngspunkt i ett vitt funkishus i Myckelgensjö i à ngermanlands inland, dÀr hans farfar Axel var KonsumförestÄndare i tre decennier.
Huset mitt i byn Àr en skildring av en bygd och en familj, och samtidigt av Konsums uppgÄng och fall. Men i grunden handlar det om en grupp samhÀllsbyggare, och den lika vackra som radikala drömmen om billiga livsmedel för alla.
Jonas Fröberg (född 1972) Àr reporter pÄ Dagens Nyheter, och har bland annat varit ansvarig för tidningens redaktioner i UmeÄ och LuleÄ. PÄ andra förlag har han tidigare givit ut böckerna Kampen om Saab och Masonit.