(0)

Imod valg

E-book


Vi befinder os i et valgÄr i Danmark. For mange er valg synonymt med demokrati. Men vores holdning til demokratiet er ambivalent. Alle synes at Þnske det men kun fÄ tror for alvor pÄ det lÊngere.

I denne bog sÞger David Van Reybrouck frem mod nye mÄder at revitalisere vores demokratier pÄ ved at trÊkke os mere aktivt ind i alt hvad der angÄr os som samfundsborgere.

Imod valg er et forsvarsskrift for demokratiet. Den er samtidig en insisterende opfordring til at foretage grundlÊggende forandringer i den mÄde vi organiserer styringen af vores samfund pÄ.

Vores vestlige demokratier synes at vÊre angrebet af en svÊkkelse som for det meste er karakteriseret ved én fremherskende fÞlelse: mistillid. Borgerne nÊrer mistillid til politikerne men politikerne nÊrer ogsÄ mistillid til borgerne. Det synes faktisk at dreje sig om gensidig mistillid.

SkÞnt et stigende antal borgere er vrede pÄ politikere partier og parlamenter er de nÊsten aldrig vrede pÄ valgene. De foragter de valgte men dyrker valgene. Men hvad nu hvis valg er en del af problemet? Hvad hvis valg som en demokratisk procedure med henblik pÄ at lade folk tale er blevet forÊldede? Hvad hvis valg ikke lÊngere er synonymt med demokrati? NÄr det kommer til stykket har vi eksperimenteret med demokrati i nÊsten 3.000 Är men kun i 200 Är med valg.

David van Reybrouck (f. 1971) er belgisk kulturhistoriker arkĂŠolog og prisbelĂžnnet forfatter. PĂ„ dansk udkom i 2012 hans store prisbelĂžnnede og internationale bestseller Congo Historien om Afrikas hjerte. En milepĂŠl i den politiske og historiske reportage som overalt blev modtaget med begejstring.