(0)

Improvisationerna

E-book


Rasmus Hoppe föddes i VÀsttyskland under efterkrigsÄren och flyttade efter skolan till Sverige, sin mors hemland, för att studera juridik vid universitetet i Uppsala. Efter tingstjÀnstgöring i Lund arbetade han som jurist vid LÀnsstyrelsen i Södermanlands lÀn.

Efter pensioneringen Àgnar Rasmus sin tid Ät att i sin dagbok dokumentera och kommentera hÀndelser i sitt liv och sin omvÀrld. Som den sanningssökare och samhÀllsspanare han Àr drivs han av en vilja att förstÄ den vÀrld han lever i, vad allt handlar om och vem han sjÀlv Àr. Rasmus delar sitt intresse om livets stora frÄgor med sin kusin Freja, som understödjer hans skrivande. Trots hans motstÄnd lyckas hon övertala honom att publicera sina dagboksanteckningar, av vilka ett urval getts ut under titeln TillfÀlligheterna.

Improvisationerna Ă€r en fortsĂ€ttning, om Ă€n en sjĂ€lvstĂ€ndig del, pĂ„ Rasmus Hoppes dagboksanteckningar. Även den uppehĂ„ller sig kring vad som hĂ€nder i vĂ€rlden, i hans liv och tankevĂ€rld och i parken utanför hans balkong i VĂ„rbacka, dĂ€r han bor. Han skriver om den oro han kĂ€nner inför klimatuppvĂ€rmningen och miljöförstöringen, som trots alla möten mellan vĂ€rldens ledare fortsĂ€tter i oförminskad takt. Han skrĂ€ms av högerpopulismens utbredning i vĂ€rlden, ett mörker som efter det senaste riksdagsvalet kastar sin skugga Ă€ven över Sverige. Han uttrycker sin avsky inför Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, indoeuropĂ©ernas urhem, ett övergrepp, inte bara mot ett grannland, utan Ă€ven pĂ„ vĂ„r europeiska historia, vĂ„rt sprĂ„k och vĂ„r kultur. Allt Rasmus finner i skenet av sitt sökarljus nyttjar han som material i den teori om livets sanna natur han Ă€r i fĂ€rd att skapa och vars grunder han utvecklade i TillfĂ€lligheterna.