Högaktuell lÀsning om kurdernas brokiga historia
»LÀsvÀrd bok om kurdernas historia ⊠Ingmar Karlsson har skrivit en bok som jag Àr övertygad om kommer att öka förstÄelse och intresse för detta folk som mÄnga av oss lever i en nÀra kontakt med Àven hÀr i Sverige.« Dala-demokraten
Antalet kurder uppgÄr i dag till omkring 30 miljoner. Trots att de i Ärtusenden levt i ett omrÄde större Àn Sverige har de aldrig varit sjÀlvstÀndiga och Àr nu vÀrldens största folkgrupp utan egen stat.
Men kurdfrÄgan handlar inte bara om en minoritets kamp mot majoriteten och den passar heller inte in i ett enkelt schema av förtryckare mot förtryckta. Den Àr fylld av paradoxer krig mellan stammar, skilda sprÄk, konkurrerande samhÀllssystem, idealistisk nationalism och separatism. SÄ hur ska man bÀst angripa kurdfrÄgan och vad har egentligen kurderna fÄtt utstÄ genom historien?
I Inga vÀnner utom bergen skildrar diplomaten och Mellanösternexperten Ingmar Karlsson initierat kurdernas komplexa historia. Han beskriver bakgrunden till de nuvarande konflikterna i Kurdistan, ett omrÄde som strÀcker sig över de turkiska, irakiska och syriska grÀnserna. Boken Àr ett mÄste för den som vill ha kunskap om dagens Mellanöstern.
Författaren och diplomaten Ingmar Karlsson har skrivit fler Àn tjugo böcker. För sitt författarskap har han utnÀmnts till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet och filosofie hedersdoktor vid Linnéuniversitetet i VÀxjö. Ingmar Karlssons senaste bok, Roten till det onda (2016), har fÄtt stor spridning och lysande recensioner.