(2)

Ingen kommer undan Olof Palme

E-book


Tjugofem Är har gÄtt sedan Olof Palme blev mördad pÄ en gata mitt i Stockholm. Sedan dess har det talats och skrivits mer om sjÀlva mordet Àn om det politiska arv han lÀmnade efter sig, och mycket av det kontroversiella i hans hÄllning har glömts bort eller tonats ned.

Men det Àr inte Palme som statsman eller ikon som intresserar Göran Greider. Han lyfter istÀllet fram symbiosen mellan Palme och den rörelse han ledde. De gav liv Ät varandra. I det samspelet ryms ett uppfordrande meddelande till dagens politiska debatt: Utan levande rörelser, ingen politisk fantasi. Palmes demokratiska socialism blir inte bara en fras för högtidliga sammanhang, utan pekar rakt mot en stor samhÀllsomvandling: den offentliga sektorns enorma utbyggnad. Var det inte rentav en form av socialisering som varken högern eller vÀnstern förstod innebörden av?

Boken Ă€r skriven under och strax efter 2010 Ă„rs valrörelse och utgĂ„r frĂ„n fyra promenader till platser som ger en bild av Palmes liv: det högborgerliga Östermalm dĂ€r han vĂ€xte upp, förorten VĂ€llingby dit familjen flyttade pĂ„ femtiotalet, adressen pĂ„ VĂ€sterlĂ„nggatan i Gamla stan och slutligen Adolf Fredriks kyrkogĂ„rd pĂ„ SveavĂ€gen dĂ€r han ligger begravd.

Hur mycket inspiration kan arbetarrörelsen och vÀnstern idag hÀmta frÄn Olof Palme? Vad finns att lÀra av honom i kampen mot frÀmlingsfientligheten? I sitt sökande efter svaren gör Greider Olof Palme till en levande samtalspartner för bÄde en krisande arbetarrörelse och för var och en av oss som tror att ett annat samhÀlle Àr möjligt.