(0)

Internatet

E-book


Ukraina, Donbas 2015. Fiendens förband intar staden vid floden Dnipro, invÄnarna flyr. En ung lÀrare bestÀmmer sig för att hÀmta sin trettonÄrige systerson frÄn internatet pÄ andra sidan staden, pÄ andra sidan fronten. Det blir en vandring genom ett ödelagt, apokalyptiskt stadslandskap, dÀr den gula dimman ligger tÀt.

Serhij Zjadan, f. 1974 i Charkiv, Ukraina, poet, författare, översÀttare och rocksÄngare. En av Ukrainas frÀmsta författare och har med romaner som Vorosjilovgrad, Anarchy in the UKR och Internatet nÄtt internationell ryktbarhet. Tilldelades Tyska bokhandlarnas fredspris 2022.

Kritikerröster

»Skildringen av krigets vansinne Àr apokalyptisk och fasansfull, men alldeles nödvÀndig lÀsning.« Yukiko Duke, Tidningen Vi

Ur boken:

SpÄret löper lÀngs med en kulle, uppenbarligen har stridsvagnarna Äkt dÀr för att undvika vaktposteringarna pÄ landsvÀgen. Fötterna slinter och det börjar blÄsa friskt frÄn stÀppen. Det blir allt kallare, alltmer motbjudande. PÄ ett stÀlle dÀr spÄret svÀnger höger vid en sluttning syns det att de har stannat till och kört runt pÄ stÀllet, allt runtom Àr upplogat av larvfötter. Bredvid spÄren har snön satt sig som om de har grÀvt upp marken och tÀckt igen groparna, och som om jorden sedan har sjunkit ihop efter ett kraftigt regn. Pasja stannar till och ser sig om och försöker förstÄ vad det Àr som de har grÀvt ner, vad det kan vara. Pojken kommer fram och fÄngar Pasjas blick. De stÄr tysta, vÄgar inte sÀga nÄgot. DÄ ringer en mobil. Mitt ute pÄ fÀltet, mitt ute i den grÄ och blöta snön. Pasja rycker till och minns omedelbart minröjaren vid internatet. Det kommer frÄn jorden, tÀnker han förfÀrad, det ringer under jorden. De har grÀvt ner dem tillsammans med mobilerna. Pojken kurar ocksÄ ihop sig, drar in huvudet i halsen pÄ jackan och tiger. Sedan stÄr han inte ut. -- Svara dÄ, sÀger han, det Àr ju till dig.