(0)

IRLAND UNDER HUDEN: PÅ SPORET AF EN IRSK IDENTITET: 12 kapitler af Irlands historie belyst gennem fakta og fiktion

E-book


Den Irske Republik fremstilles i et historisk, socioøkonomisk og kulturelt perspektiv, med en gennemgående reference til Nordirland. Bogen giver en nutidig introduktion til ”Den grønne ø” til støtte for alle, der gerne vil have en forhåndsforståelse af Irland, eller som ønsker at uddybe deres viden om hele øen.

Gennem en historisk profil beskrives Irland før og under kolonitiden over kampen for selvstændighed og delingen af øen frem til republikkens fuldgyldige og aktive medlemskab af EU. Undervejs fremlægges detaljer fra den fælles forhistorie med de danske vikinger, ligesom vi hører om kolonitidens undertrykkelse, kirkens indflydelse, udvandringen, kvindernes forhold og kampen for selvstændighed og identitet.

Aktuelt præsenteres den unge irske republik under indtryk af succeshistorien om ”den keltiske tiger”, som var den fænomenale økonomiske optur omkring årtusindeskiftet.

Irland under huden blotlægger den irske litteraturs afspejling af ”folkesjælen” – det vil sige det, der konstituerer selve ”irskheden”. Kulturelt overrasker landet ved sin mangfoldighed og sine affiniteter til Danmark.

Uddrag af bogen

Med hensyn til Irlands udvikling som selvstændig nation var medlemskabet af FN, OECD og EU af stor betydning for landets selvbillede og fremgang. Irland har igennem anden halvdel af 1900-tallet haft den udfordring, at landet skulle indhente det forsømte, opbygge sine institutioner og bestræbe sig på at opnå nogle af de samme sociale og politiske landvindinger som Danmark og de øvrige nordatlantiske lande – befolkninger, som irerne måske umiddelbart føler en særlig tilknytning til, ikke blot rent geografisk.

Som nævnt havde ’den keltiske tiger’ også stor betydning for landets udvikling og fremdrift, og skønt krisen i 2008 og årene derefter havde mange uheldige konsekvenser for Irland i form af bl.a. skattestigninger, og hvor landet måtte bede EU og IMF om et nødlån på 85 mia. euro, skønner Irlands ambassadør i Danmark, Cliona Manahan, at Irland alligevel er kommet styrket ud af krisen.

Om forfatterne

Flemming André Philip Ravn

Lektor i engelsk, fransk og psykologi ved Solrød Gymnasium. Dobbelt cand.mag. (herunder i engelsk) samt M.A. i Middle East Studies. Medforfatter til lærebogen Psykologi – fra celle til selfie (sammen med Troels Wolf). Anmelder af faglitteratur, undervisningsbøger og kulturbegivenheder. EMU-redaktør for fransk og italiensk. Stifter og redaktør af Tidsskriftet Epsilon.

Jørgen Refshauge

Født i Sønderjylland i 1950. Oprindeligt kontoruddannet og senere cand.mag. i engelsk og dansk. Underviste i gymnasieskolen 1980-2012. Har oversat diverse faglitteratur fra engelsk til dansk og omvendt, herunder Imago terapi af Harville Hendrix. Har ligeledes oversat et par romaner. Anmelder af bøger og kulturbegivenheder i Tidsskriftet Epsilon.