(3)

Kalmars historia. Medeltid och renÀssans

E-book


»Dick Harrison har skrivit en gedigen och viktig bok om en stad som förtjÀnar ett vidare erkÀnnande för sin roll som historisk samlingspunkt.« PopulÀr Historia

»Denna slösande rikt illustrerade och faktaspÀckade bok om medeltidens och renÀssanstidens Kalmar med lundahistorikern professor Dick Harrison som kunnig ciceron Àr en bok man mycket gÀrna strÀcklÀser.« BibliotekstjÀnst

Nya arkeologiska utgrÀvningar i Kalmar har vÀckt sensation inom forskarvÀrlden. De visar att staden Àr mycket Àldre Àn vad man tidigare trott, och bilden av den gamla nordiska metropolen har förÀndrats i grunden.

FÄ svenska stÀder har varit scen för sÄ mÄnga historiska konferenser, överenskommelser, belÀgringar och strider som Kalmar. Under medeltiden var staden en av de frÀmsta i Norden och dess politiska betydelse var avsevÀrd. Kalmar hade en förmögen stadsbefolkning och slottet var ointagligt. Men i mitten av 1600-talet gick staden under, och det medeltida Kalmar begravdes. De senaste Ärens arkeologiska utgrÀvningar i omrÄdet har gett hÀpnadsvÀckande nya insikter i stadens förflutna.

Dick Harrison, författare och professor i historia, skildrar nu stadens reviderade historia. I boken ger han oss en fascinerande tidsresa frĂ„n medeltid till renĂ€ssans, med plats för alla dĂ„tidens mĂ€ktiga mĂ€n och kvinnor – Birger jarl, unionsdrottningen Margareta, Erik XIV med flera.

Boken Àr rikligt illustrerad med nytagna foton frÄn stadsmiljö och utgrÀvningar samt föremÄlsbilder. Boken Àr ett samarbete med Kalmar kommun.