(0)

Kontingens, ironi og solidaritet

E-book


Richard Rorty var blandt de mest fremtrĂŠdende og indflydelsesrige amerikanske filosoffer i det 20. Ă„rhundrede. Han fremstĂ„r i dag som den vigtigste reprĂŠsentant for den sĂ„kaldte neopragmatisme, der fra 1980’erne revitaliserede den traditionelle pragmatisme fra begyndelsen af Ă„rhundredet ved at kombinere den med indsigter fra blandt andet hermeneutik, postmodernisme og dekonstruktion

‘Kontingens, ironi og solidaritet’ er Rortys hovedvérk fra 1989. Heri forlader han – inspireret af bl.a. Heidegger, Wittgenstein og Derrida – endegyldigt forestillingen om sproget som en sand afspejling af verden. Filosofi kan og skal ikke vére streng videnskab. Og filosofiske begrundelser og moralteori er ikke vejen til en bedre verden.

Hos Rorty placeres hĂ„bet snarere i litteraturen, som kan gĂžre os opmĂŠrksomme pĂ„ lidelse, som vi fĂžr var uvidende om. I mĂždet med de store romaner – fx Orwells og Nabokovs – udvides vores empati, og der skabes sensibilitet over for den lidelse, andre mennesker og vi selv forvolder. Som borgere i de moderne demokratier anbefales vi af Rorty at indse kontingensen som et vilkĂ„r og leve vore liv som liberale og solidariske ironikere.

Bogen er forsynet med en kyndig efterskrift ved Hans Henrik Hjermitslev.