(0)

Kriminalitet og illegale rusmidler

E-book


Redigeret af Vibeke Asmussen Frank og Helle Vibeke Dahl

Hvad er forbindelserne mellem kriminalitet og illegale rusmidler? Umiddelbart tror vi, at de er oplagte: Stofferne er ulovlige, fordi de er farlige. NĂ„r man er afhĂŠngig af fx heroin, fĂžrer forbruget til berigelseskriminalitet. Og de mange penge, som er involveret i salg af illegale stoffer, fĂžrer til organiseret kriminalitet.

Men den samfundsmÊssige kriminalisering af rusmidler som heroin, kokain og cannabis er ikke blot udtryk for en logik, de forholder sig til visse rusmidlers sundhedsmÊssige skadevirkninger. Kriminaliseringen er ogsÄ et udtryk for bÄde politiske og samfundsmoralske standpunkter, der har Êndret sig meget over tid, og som har foranlediget en rÊkke offentlige tiltag over for rusmiddelproblematikker. Det drejer sig bÄde om kontrolindsatser, men ogsÄ om forebyggende og behandlingsindsatser.

Kriminaliseringen skaber dermed ogsÄ kategorier som narkoman, stofmisbruger, bagmand, pusher, behandlingstrÊngende og kriminel. Kategorier, der skaber identiteter, som kan vÊre belastende for den enkelte og svÊre at slippe af med igen.

I "Kriminalitet og illegale rusmidler" gennemgÄr forfatterne bÄde teoretiske, politiske og historiske perspektiver pÄ de komplekse relationer mellem kriminalitet og rusmidler. Bogen viser, at kriminalisering af rusmidler har bÄde tilsigtede og utilsigtede samfundsmÊssige konsekvenser.