(5)

La cheffe, roman om en kock

E-book


Marie NDiaye blir en alltmer oundgÀnglig författare för var roman hon skriver.

SVT Kulturnyheterna

Marie NDiaye Àr mÀsterlig pÄ precis den sortens stÀmning, den som pÄ ytan verkar förhÄllandevis alldaglig och odramatisk, men dÀr hon lÄter ana att det finns hemligheter som kan vÀnda upp och ner pÄ allt man har hÄllit för sant

Tidningen Vi

Marie NDiaye, en av Frankrikes frÀmsta författare och stÀndigt nobelpristippad, har skrivit en roman som en hyllning till gastronomin som och det konstnÀrliga skapandet.

La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer frÄn enkla förhÄllanden i sydvÀstra Frankrike och skickas som fjortonÄring ivÀg till en förmögen familj för att dÀr arbeta som hemhjÀlp. NÀr kocken i familjen Äker pÄ semester sÄ fÄr hon ta över köket och upptÀcker dÄ den kulinariska konsten och en helt ny vÀrld.

Sexton Är gammal blir hon gravid, vem pappan Àr förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis fÄr vÀxa upp hos hennes förÀldrar, alltmedan hon satsar allt pÄ sitt yrkesliv, utvecklar nya rÀtter, öppnar restauranger, fÄr sin första MichelinstjÀrna och senare ocksÄ fÄr bevittna hur det rasar ihop.

Vi fÄr följa hennes liv, hennes sÄriga relation till sin dotter och hennes livslÄnga passion för gastronomin.

BerÀttaren i boken Àr en anstÀlld pÄ en av hennes restauranger, han Àr bara hÀlften sÄ gammal som hon, han beundrar och Àlskar henne pÄ avstÄnd, och det Àr genom hans berÀttelse som vi fÄr lÀra kÀnna denna outgrundliga, mÄngbottnade person.

Hon Àr sÀregen och suggestiv som ingen annan

Svenska Dagbladet

Marie NDiaye Àr en av Europas mest lÀsvÀrda författare

Expressen