(51)

Liitto

audiobook & e-book


Tapahtuu se, mitÀ kesÀisin tapahtuu: nuori mies ja nainen kohtaavat. Mies osaa pidÀttÀÀ hengitystÀ ja puhetta, nainen tahtoo enemmÀn kuin voi saada. He muodostavat perheen, koska niin kuuluu tehdÀ. Syntyy lapsia, jotka eivÀt saa kasvaa aikuisiksi.

Nuorella miehellÀ on sisko, hyvÀ ihminen, jonka kohtalon sanelee rakkaus Adolf Hitleriin. Alkaa sota, joka ei pÀÀty rauhaan. He kÀyvÀt sitÀ kaikki, elÀmÀnsÀ loppuun saakka.

Liitto on tragikoominen romaani ihmisistÀ, joiden unelmia ja vaatimuksia elÀmÀ ei ota huomioon.

Se on tarina ihmisistÀ, jotka vahingossa urheina ja tietÀmÀttÀÀn sitkeinÀ selviÀvÀt yhdestÀ sodasta vain kohdatakseen seuraavan. He sopeutuvat, luopuvat ja selviytyvÀt, toistensa avulla ja toisistaan huolimatta.

Liitto on suuri tarina pienistÀ ihmisistÀ. Se naurattaa ja itkettÀÀ, on armoton ja armelias - yhtÀ kohtuuton kuin elÀmÀ itse.

Tuomas Kyrö on syntynyt vuonna 1974. Liitto on hÀnen kolmas romaaninsa. TÀmÀn ilmestyessÀ Kyrö asuu puolisonsa ja tyttÀrensÀ kanssa Eeva Joenpellon testamenttaamassa kirjailijakodissa Lohjan Sammatissa sen ensimmÀisenÀ stipendiaattina.

ÄÀnikirjan kertojat ovat nÀyttelijÀt PÀivi Akonpelto ja Veikko Honkanen.

Tuomas Kyrö (s. 1974) on sukupolvensa monipuolisimpia, aktiivisimpia ja kiitetyimpiÀ kirjailijoita. HÀn on kirjoittanut romaaneja, kolumneja, pakinoita ja draamaa sekÀ toiminut tv- ja elokuvakÀsikirjoittajana ja tv-panelistina. HÀnelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2020.

Tuomas Kyrön tuotannon pohjavireenÀ on syvÀllinen ihmistuntemus ja terÀvÀnÀköinen yhteiskunnallisuus. Kyrön esikoisromaani Nahkatakki ilmestyi vuonna 2001. Romaani Liitto oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005. Kyrö kirjoitti radiolle viisiminuuttisia tarinoita, joiden pÀÀhenkilö jatkoi pohdintojaan vuonna 2010 ilmestyneessÀ romaanissa MielensÀpahoittaja. Ikonisen jÀÀrÀn tarina on jatkunut toistakymmentÀ vuotta niin romaaneissa, teattereissa, televisiosarjassa kuin elokuvissakin.

Vuonna 2023 Tuomas Kyrö kirjoitti oululaislÀhtöisen sotilaan tarinan Aleksi Suomesta sekÀ nyrkkeilijÀ Robert Heleniuksen henkilökuvan Nyrkki.