(1)

Ljusnande framtid : skola, social mobilitet och kulturell identitet

E-book


Aktuell skildring om den svenska skolan!

Det gÄr knappt en dag utan att det kommer nya larmrapporter om den svenska skolan. KunskapsnivÄn sjunker, lÀrarna Àgnar sig mer Ät administration Àn undervisning och eleverna Àr respektlösa.

I Ljusnande framtid menar etnologen Jonas Frykman att dagens problem inte gÄr att skylla pÄ brÄkiga elever och utbrÀnda lÀrare. Förklaringen Àr djupare Àn sÄ: skolan har tappat förmÄgan att ge eleverna tilltro till framtiden. NÄgot som framför allt drabbar de elever som kommer frÄn studieovana hem.

Ljusnande framtid Àr en aktuell skildring som behövs i dagens skoldebatt. I boken fÄr lÀsaren ocksÄ en exposé över 1900-talets svenska bildningskultur.

Denna utgÄva av Ljusnande framtid Àr en uppdaterad version av en tidigare utgÄva som utkom 1998. Ett nyskrivet förord och ett nyskrivet avslutande kapitel bidrar med dagsaktuella analyser.

Jonas Frykman Àr professor i etnologi vid Lunds universitet. Han har tidigare medverkat i en rad böcker om kultur och identitet i 1900-talets samhÀlle: Den kultiverade mÀnniskan, Moderna tider, DansbaneelÀndet, Berörd och I ohÀlsans Sverige.