(0)

Njetotjka Nezvanova

E-book


»Min styvfar var musiker. Hans öde var mycket mÀrkvÀrdigt: han var den egendomligaste och underbaraste mÀnniska jag nÄgonsin kÀnt.«

Njetotjka Njezvanova har under sin barndom haft en mÀrklig dragning till styvfadern Jefimov, en misslyckad violinist som ansÄg sig sjÀlv vara ett förbisett geni, och som dessutom försatte familjen i fattigdom innan han begick ett fruktansvÀrt brott.

UppvĂ€xtskildringen Njetotjka Njezvanova [ĐĐ”ÌŃ‚ĐŸŃ‡ĐșĐ° ĐĐ”Đ·ĐČĐ°ÌĐœĐŸĐČĐ°, 1849] innehĂ„ller alla de teman som dominer Fjodor Dostojevskis senare romaner: lidande, ensamhet och galenskap, det Ă€r ocksĂ„ en de första framstĂ€llningarna av en stark hjĂ€ltinna som vĂ€grar lĂ„ta sig krossas i den ryska litteraturen. Kortromanen var ett större projekt som aldrig hann fĂ€rdigstĂ€llas innan Dostojevskij skickades i exil till Sibirien.

I översÀttning av Ellen Rydelius.

FJODOR DOSTOJEVSKIJ [1821–1881] Ă€r mĂ€staren frĂ„n S:t Petersburg, en av de största romanförfattarna genom tiderna. Hans mest inflytelserika verk Ă€r romanerna Brott och straff [1866], Idioten [1869], Onda andar [1872] och Bröderna Karamazov [1880].