Det Àr nittonhundrasjuttiotal. Mirandas mamma ser henne som destruktiv, pappan Àr sÀllan hemma, i skolan betraktas hon som konstig. Denna utsatta uppvÀxt överlever Miranda genom fantasier och hemliga riter. Och genom att alltid teckna. Men till slut brister det. Utsattheten och avsaknaden av nÀrhet driver henne att göra nÄgot desperat.
Alltmer isolerad söker hon sedan lÀkning i ett eget inre sagorike och den detaljrika bildberÀttelsen om det. Först med klokt stöd frÄn andra Àn förÀldrarna kan hon ocksÄ ge sig ut i vÀrlden, och pÄ folkhögskolan Alvavik fÄr hon kontakt med andra som inte stÀmmer med mallen. Men hon lever med stÀndiga kollisioner mellan egna fantasier och yttre verklighet. Och konfrontationerna med modern accelererar till ett dramatiskt slutspel. Hur kan man begripa den form man stöpts i? Vad ser Miranda nÀr hon lÄngt senare ser tillbaka?
Inger Edelfeldts utvecklingsroman för tankarna till hennes litterÀra rötter med de mycket omtyckta och omtalade böckerna Duktig pojke (1977) och Kamalas bok (1986). Om snö och guld Àr en bok som hyllar skapandet, den djupa existentiella nyfikenheten och den blandning av sÄrbarhet och styrka som gör oss levande.