(0)

Orm og Tyr

E-book


Med det bredt anlagte religionshistoriske vÌrk Orm og Tyr (1952) søger Martin A. Hansen at skildre det religiøse liv i Norden fra de første jÌgeres naturdyrkelse til vore dages kristendom. Pü sine rejser i Norden, bl.a. sammen med Sven Havsteen-Mikkelsen, der til bogen udførte over hundrede trÌsnit, indsamlede han et overvÌldende stof til belysning af troens konkrete, magiske eller rituelle udtryk.

Sagnet, der har givet vÌrket navn, beretter om lindormen, der lÌgger sig rundt om kirken, hvorved menigheden holdes ude fra Guds ord. Men menigheden opfostrer en tyr, der efter syv ür drÌber ormen i kamp. For Martin A. Hansen var dette sagn en beretning om, hvordan hübet, troen og livsmodet sejrer over den drÌbende meningsløshed og om de folkelige, livsopholdende krÌfters kamp mod ødelÌggelsen.

Med Orm og Tyr forsøgte Martin A. Hansens at bringe et sammenhÌngende menneskebillede fra almuekulturen ind i moderniteten. Med südanne visioner prÌgede han efterkrigstidens ündelige og intellektuelle debat, som den fandt sted i kredsen omkring tidsskriftet Heretica, ligesom han med en omfattende foredragsvirksomhed püvirkede den almindelige lÌser.