(13)

Othello

audiobook & e-book


Vuonna 1603 ilmestynyt Othello on erÀs Shakespearen tiukimmin rakentuneista draamoista. Tarinaa ajaa eteenpÀin jÀÀkylmÀn juonitteleva paholaishahmo, Jago.

Tarina alkaa, kun Jago kokee tulleensa ylikĂ€vellyksi Othellon nimetessĂ€ Cassion luutnantiksi. Othello, jolta tragedia saa nimensĂ€, on pohjoisafrikkalaislĂ€htöinen kenraali Venetsian kaupunkivaltiossa. EnsimmĂ€isten kostotoimiensa epĂ€onnistuttua Jago jatkaa tuhoisia metkujaan, ja vaikka tĂ€mĂ€n uratavoitteet lopulta tĂ€yttyvĂ€t, ei Jago lopeta. HĂ€n myrkyttÀÀ Othellon ja tĂ€mĂ€n rakastetun Desdemonan vĂ€lisen rakkauden. Jagoa ajaa ilmeisesti sokea halu tuottaa tuskaa, sekĂ€ se mahti, jonka tĂ€mĂ€ hĂ€nelle toisia ihmisiĂ€ – sekĂ€ elĂ€mÀÀ ja kuolemaa – kohtaan antaa. Tarinan edetessĂ€ Shakespeare tarkastelee niin rasismin, rakkauden, mustasukkaisuuden, maanpetoksen, pahuuden kuin koston teemojakin.

William Shakespeare (1564–1616) on yksi maailman merkittĂ€vimmistĂ€ kirjailijoista. Dramaturgina hĂ€n kirjoitti tragedioita, historiallisia nĂ€ytelmiĂ€ sekĂ€ komedioita, joita esitetÀÀn yhĂ€ 400 vuotta myöhemmin. TĂ€mĂ€n lisĂ€ksi Shakespeare kirjoitti runoja, niin kutsuttuja sonetteja.

Teostensa ytimessÀ Shakespeare esittÀÀ kaiken lÀpÀisevÀn kysymyksen: MitÀ on ihminen? MikÀ tekee ihmisestÀ ihmisen? Yhden vastauksista saamme Othellossa, joka esittelee rakkauden irvikuvan, mustasukkaisuuden. Mustasukkaisuuden, joka tappaa.


Narrator: Annina Rubinstein
Duration: