(0)

På falsk pas

E-book


”Føler De ikke det? At lide, det betyder: ikke mere at finde nogen mening i den bog, vi elskede, at se de skulpturer og billeder, der gav vor ånd næring, forvist til museet, gå med færdigsyet tøj af stoffer, som er os imod, og opleve, at kærligheden bliver allemandseje, spise mad, der er lavet uden fantasi, sammen med fremmede mennesker med snavsede hænder, holde enkle og ligefremme taler, hvori vor tanke bliver reduceret til en samling formler, som om den havde været under kirurgens kniv. Men jeg ser hen til den lidelse med en besynderlig længsel. For jeg ved, at vor klasse er dømt af historien, og jeg synes, det er rigtigt.”

Gennem fem forskellige borgere i det nyfødte Sovjetunionen beskriver Charles Plisnier, hvordan drømmene om et retfærdigt samfund, hvor der skulle være plads til alle, blev knust af kommunismens brutalitet. Bogen er inspireret af Charles Plisniers egne knuste forhåbninger, da han fra at være glødende kommunist måtte se realiteterne i øjnene, da den sovjetiske drøm blev til et mareridt.

Charles Plisniers bog ”På falsk pas” udkom i 1937 og modtog for den den prestigiøse Prix Goncourt som den første udlænding.

Charles Plisnier (1896-1952) var en belgisk forfatter, der skrev en lang række anmelderroste romaner. Han var aktiv kommunist og forsøgte hele livet at forene sine kommunistiske idealer med sin kristne tro. Han er særligt kendt for sine kritiske slægtsromaner om borgerskabet. Charles Plisniers romaner er blevet oversat til en lang række fremmedsprog.