(33)

Pimeys

audiobook & e-book


Romaani sukellusvenesodasta ja jÀljestÀ, jonka se ihmiseen jÀttÀÀ.

Jatkosodan kynnyksellÀ sukellusvene Vesihiisi saa erittÀin salaisen tehtÀvÀn. Se on radio- ja vesikuuntelumatruusi Veijo Leskisen ensimmÀinen varsinainen sotatoimi. Sitten sota syttyy.

”Sukellusvenemiehet kuulevat lĂ€hestyvĂ€n, laahaavan ÀÀnen. Neuvostosotilaat pudottavat raivaajasta metalliin ja sĂ€hköön reagoivan sukellusveneiden etsintĂ€laitteen. Kaapelin rapina voimistuu. Paavo sammuttaa virran kuuntelulaitteesta, sĂ€hkömestari varavalaistuksen. SydĂ€met jyskyttĂ€vĂ€t ja hiki helmeilee. SukellusveneessĂ€ vallitsee tĂ€ysi hiljaisuus ja pimeys.”

Syvyyspommit rÀjÀhtelevÀt, heittelevÀt alusta, pelko kihelmöi eivÀtkÀ kaikkien hermot kestÀ pimeyden hyytÀvÀssÀ syleilyssÀ. VuosikymmeniÀ myöhemmin KemissÀ kaksi nuorta miestÀ tapaa Veijo-sedÀn, sukulaisen ja sotasankarin. Alkoholia kuluu eikÀ todellisuus aina erotu kuvitelmista, nykyisyys menneestÀ. Kahta maailmanaikaa yhdistÀÀ Veijon pistooli, saksalaisvalmisteinen Parabellum.

Pimeys on kertomus siitÀ, kun sukellusvene ei lÀhde miehestÀ, vaikka mies on lÀhtenyt sukellusveneestÀ.

Laadukkaista sotakirjoistaan tunnettu Pekka Jaatinen (s. 1966) elÀytyy tosipohjaisessa romaanissaan sukellusvenemiehen karuun elÀmÀÀn koskettavasti ja elÀvÀsti. Jaatinen kuvaa myös sotatraumaa, sen syntyÀ ja seurauksia niin sodan kokeneille kuin ihmisille heidÀn ympÀrillÀÀn.


Narrator: Martti Ranin
Duration: