(0)

Rinnan-ligan

E-book


Ligaorganisationen "Sonderabteilung Lola" i Norge utvecklades under Henry Oliver Rinnans ledning till att bli nazisternas kanske mest skrÀckinjagande underrÀttelseorganisation i VÀst-Europa under andra vÀrldskriget. Rinnan-ligan anvÀnde sig av renodlad kriminalitet, terror och vÄld, tortyr och mord.

Ligan infiltrerade olika norska motstÄndsgrupper och detta ledde till att mer Àn 1.000 aktiva motstÄndsmÀn avslöjades och förrÄddes. NÀstan samtliga av dessa utsattes för brutal och planmÀssig tortyr och nÀrmare hundra av dem miste livet. Rinnanligans hantering utgjorde kort sagt det mest cyniska landsförrÀderi som förekommit i Norges historia.

Denna artikel avser att ge en bild av Henry Oliver Rinnan – mannen som lĂ„g bakom och dirigerade hela verksamheten – och hans gĂ€ng. Skildringen Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n uttömmande, men utgör Ă€ndĂ„ ett försök att Ă„terge en del av de fasor som följde i ligans spĂ„r. Bildmaterialet i artikeln har lĂ„nats av rustmĂ€staren i Trondheim.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.