(1)

Sjutton

E-book


Per Nilsson överraskar alltid med nya infallsvinklar pÄ hur det Àr att vara ung. Aldrig Àr en mÀnniska sÄ klok och sÄ dum som nÀr hon Àr sjutton Är.

"SjuttonÄringar Àr sjÀlvupptagna, fega och falska, lever bara för att bli sedda, letar desperat efter olika masker att bÀra, olika roller att spela. Stolt och sÀker stÄr sjuttonÄringen dÀr som vÀrldens mittpunkt. RÀdd och osÀker söker sjuttonÄringen efter sig sjÀlv, stÀndigt sneglande pÄ alla de andra, att inte bli alltför lik, inte alltför olik, stÀndigt denna patetiska balansgÄng."

En natt i maj pÄ sjukhusets akutmottagning. Jonatan, 17 Är, ligger medvetslös. Hans pappa sitter hos honom, minns och berÀttar om sin egen tid som hippie pÄ 70-talet, hur han trÀffade rebellflickan som skulle bli Jonatans mamma. Och om katastrofen som gjorde att Jonatan inte sett sin pappa pÄ elva Är. Pappans berÀttelse varvas med mammans och flickvÀnnens. Allt verkar handla om Jonatan, men avslöjar lika mycket om dem som berÀttar.

Som alltid nÀr det gÀller Per Nilsson kÀnner lÀsaren att det hÀr handlar om dig och mig; han vet sÄ mycket om oss, om hur det var och hur det Àr att vara ung, att vara mÀnniska.

Pressröster om Sjutton:

"Sjutton Àr en bok för varje 17-Äring och för alla som minns att de var 17 Är för en liten tid sedan."

Jan Hansson, SvD

"En gripande skildring av livets och kÀrlekens mÄnga ansikten."

Marianne Ekenbjörn, Helsingborgs Dagblad