(0)

Skepticism

E-book


Filosofiprofessor Henrik Lagerlund presenterar hÀr den första fullstÀndiga exposén över filosofihistoriens kanske mest berömda problemstÀllning: skepticismen.

Som den första boken i sitt slag gÄr den igenom den filosofiska skepticismens inflytande frÄn rötterna i pyrrhonismens och den mellersta akademins skolor under hellenismen, till dess utveckling via den latinska, arabiska och grekiska medeltiden till Descartes metodologiska tvivel, som markerar startskottet för den moderna filosofin. Humes skepticism och de försök att överkomma den som genomsyrar Reid, Shepherd och Kants filosofi leder via en översikt av 1900-talets skeptiker, med G.E. Moore och Ludwig Wittgenstein som frÀmsta företrÀdare, fram till en genomgÄng av skepticism i nutida filosofi.

Vad kan vi lĂ€ra oss av skepticismen idag? Övertygande pĂ„visar Lagerlund hur denna levande tanketradition fortsĂ€tter att göra sig gĂ€llande, bĂ„de inom och utanför den filosofiska disciplinen. I ljuset av samtida problem som den vetenskapliga replikationskrisen och vĂ„r tids vĂ€xande kunskapsresistens framtrĂ€der skepticismen som en ödesfrĂ„ga.