(2)

Skogen

E-book


SÄ fridfull och samtidigt sÄ överraskande, myllrande och mÀrklig. Skogen fascinerar pÄ djupet. Norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygeson har skrivit ett flertal kritikerrosade och storsÀljande böcker om naturliv och ekologi. Nu kommer Skogen pÄ svenska.

Det hÀr Àr en bok om skog; skogsnatur, artmÄngfald och mÀnniskor; om spÀnnvidden frÄn det minimala perspektivet av en insekts korta liv som levt i sin helhet under en barkbit till de milsvida vidderna av landskap dÀr vÄr exploatering av skogar har format kulturer och samhÀllen under hundratals Är. Det Àr en bok om överraskande interaktioner och mÀrkliga arter, en bok om hur kunskapen om naturen och natursyn har förÀndrats genom generationerna. Om var vi kommer ifrÄn och var vi stÄr idag.

Genom att vÀva samman ekologi, historia, politik och kultur till en övergripande berÀttelse ger Anne Sverdrup-Thygeson oss lÀsare en inblick i ett djupt fascinerande ekosystem och ger oss en viktig grund för att förstÄ vilken roll skogen spelar i dagens natur- och klimatkris.

Anne Sverdrup-Thygeson Ă€r professor vid Norges biovetenskapliga universitet (NMBU) i Ås, Norge, samt vetenskaplig rĂ„dgivare för Norges Institut for naturforskning NINA. Hon har en doktorsexamen i naturvĂ„rdsbiologi och förelĂ€ser om naturvĂ„rd och skogens biologiska mĂ„ngfald. Hennes forskning fokuserar pĂ„ insektsekologi. Hon har tidigare bland annat skrivit böckerna Insekternas planet (2019) och PĂ„ naturens axlar (2021).

Pressröster om Anne Sverdrup-Thygesons tidigare böcker:

»En fulltrÀff till bok: Anne Sverdrup-Thygeson har skrivit en vÀlformulerad, rolig och spÀnnande bok om sammanhangen i naturen.« Aftenposten om PÄ naturens axlar

»Om du bara ska lÀsa en bok om artmÄngfald i Är, Àr det definitivt denna.« NRK om PÄ naturens axlar

»Anne Sverdrup-Thygeson fÄr insekter att bygga bo i ditt hjÀrta.« Dagens Nyheter om Insekternas planet

»Den hisnande insikten om mÀnniskans beroende av insekter kullkastar gamla idéer om mÀnniskan som skapelsens krona.« Kulturnytt i P1 om Insekternas planet