(1)

Som en vredens plov

audiobook & e-book


Maria Helleberg fortalte i "SÄ mangen sti vild" historien om den uÊgte kongedatter Jofrid og krigeren Sten Algotssons kÊrlighedsforhold, der brÞd bÄde skrevne og uskrevne love og gjorde at parret mÄtte flygte til Norge.

I "Som en vredens plov", der udspiller sig i Ärene mellem 1324 og 1350, fortÊller hun om parrets liv med fÊlles og sammenbragte bÞrn efter tilbagekomsten til Sverige. OgsÄ i generationen, der kommer efter dem, sÊtter den forbudte kÊrlighed regler over styr og Êre pÄ spil. Det er ogsÄ i denne periode at pesten rammer. Sten og Jofrids datter Gerd oplever sygdommens ankomst til Bergen og fÞlger dens rasen ned gennem Norge til Sverige og Danmark.

Langsomt, langsomt kommer man tilbage. Solen skinner. Verden stÄr endnu. Utroligt. Man har lige vÊret med til dens undergang.

Maria Hellebergs skildring af pestens hÊrgende storm ned gennem Norge og Sverige i 1300-tallet er sÄ stÊrk, at man nÊsten kan fÞle de fÞrste symptomer pÄ soten pÄ sin egen krop.

Hverdagen, endda den lovlige, var en grum affÊre i middelalderen, hvor det ikke var muligt at lukke verden ude fra parcelhusets hÊkke. Tidens krige, fejder, vold og mord, berÞrte alle, og stormÊnd og godtfolk levede i skidt og skarn, undertiden gemt bag farvestrÄlende kapper og fornemme pelse, oftest synligt og pÄtrÊngende for Þje og nÊse.

Maria Helleberg kan fÄ os til at vade i skidt til anklerne, holde os for nÊsen, nÄr vi dumper ned i halmen og vende os bort i vÊmmelse, nÄr slibrige personer foretager sig slibrige ting, og nÄr man er midt i en sÄdan skildring, glemmer man det historiske perspektiv i romanen. - Annelise Vestergaard, Jyllands-Posten

Andet bind om den uĂŠgte kongedatter Jofrid fra middelalderens Sverige.

Maria Helleberg (f. 1956) har, fra sin debut i 1986 og frem til i dag, udgivet mere end 80 titler indenfor skþnlitteratur, bþrne- og ungdomsbþger, biografier og rejsebþger. Hun er kendt og elsket for sine historiske romaner, der som oftest omhandler virkelige personer og héndelser – fortalt med den digteriske frihed, der skal til for at gþre de historiske begivenheder til godt romanstof. Maria Hellebergs forfatterskab kredser i hþj grad omkring nogle af danmarks- og verdenshistoriens stérke og interessante kvindeskikkelser, der ofte indtager hovedrollen i hendes fortéllinger.


Narrator: Chili Turéll
Duration: