(2)

Startup-sijoittaminen

E-book


Sijoittaminen startup-yrityksiin ja listaamattomiin kasvuyhtiöihin on viime vuosina noussut ilmiöksi. TĂ€tĂ€ ovat tukeneet menestystarinat maailmalta, kuten Tesla, Spotify ja Über. Moni sijoittaja hakee myös uusia vaihtoehtoja, kun poikkeuksellisen matala korkotaso on ajanut pörssikurssien ja kiinteistöjen hinnat pilviin.

Startup-sijoittaminen tarjoaa houkuttelevia mahdollisuuksia olla mukana luomassa tulevaisuuden menestystarinoita. Sijoittaminen kotimaisiin kasvuyhtiöihin tukee suomalaista yrittÀjyyttÀ, ja uudet innovaatiot sekÀ nuorten yrittÀjien draivi tarttuvat ja virkistÀvÀt mieltÀ. LisÀksi kasvuyhtiöiden vuosituotot ovat tyypillisesti kaksinumeroisia.

Sijoittajan nÀkökulmasta startup-sijoittaminen on riski- ja pÀÀomasijoittamista. OsinkoverotussÀÀnnökset ja muhkeat tuotot lisÀÀvÀt sijoittamisen houkuttelevuutta, mutta alan vakiintumattomuuden vuoksi toimintaan liittyy myös monenlaisia riskejÀ ja haasteita; sÀÀnneltyjÀ jÀlkimarkkinoita ei ole, ja on mahdollista, ettÀ koko sijoitus voi menettÀÀ arvonsa.

TÀssÀ kirjassa paneudutaan startup-sijoittamisen perusteisiin. Muun muassa seuraavat kysymykset saavat vastauksen:

‱ kuinka startup-markkinoilla kannattaa toimia

‱ mitĂ€ on syytĂ€ ottaa huomioon

‱ mitkĂ€ ovat sijoitusinstrumentit ja miten rakennetaan tasapainoinen salkku

‱ mitĂ€ ehtoja ja riskejĂ€ sijoittamiseen liittyy

‱ mitkĂ€ ovat sijoituskohteet ja miten kohdeyhtiöitĂ€ arvioidaan.

Kirja on suunnattu pÀÀomasijoittamisesta kiinnostuneille yksityishenkilöille, joiden fokus on tÀhÀn asti ollut perinteisessÀ sijoituskohteissa, mutta se soveltuu myös enkelisijoittajille, sijoitusyhtiöissÀ työskenteleville, pankkien sijoitusasiantuntijoille, salkunhoitajille ja private bankereille.

Aiheesta ei ole tÀtÀ ennen kirjoitettu Suomessa kirjaa.

KTM Antti Parviainen on sijoitusalan ammattilainen. HÀn on toiminut finanssimarkkinoilla toistakymmentÀ vuotta muun muassa valuuttamarkkinoilla ja sijoitustuotteiden parissa Nordea Pankki Suomi Oyj:n pÀÀomamarkkinayksikössÀ. Parviainen on osakkaana sekÀ neuvonantajana useissa kasvuyhtiöissÀ ja toimii myös Plantui Oy:n ja Innovestor Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Parviainen on kirjoittanut aiemmin kaksi sijoittamiseen liittyvÀÀ kirjaa yhdessÀ KTT Sami JÀrvisen kanssa.